Redactia.ro
Home » Știri » Ce blocuri din România rezistă unui cutremur mare, cele noi sau cele construite după 1977? Experţii răspund unei dileme vechi

Ce blocuri din România rezistă unui cutremur mare, cele noi sau cele construite după 1977? Experţii răspund unei dileme vechi

Ce blocuri din România rezistă unui cutremur mare, cele noi sau cele construite după 1977? Experţii răspund unei dileme vechi

Ce blocuri din România rezistă unui cutremur mare, cele noi sau cele construite după 1977. Iată mai multe informații despre acest subiect și care ar fi adevărul, de fapt!

Ce blocuri din România rezistă unui cutremur mare, cele noi sau cele construite după 1977? Experţii răspund unei dileme vechi

Experţii răspund unei „dileme” vechi și anume: ce blocuri din România rezistă unui cutremur mare, cele noi sau cele construite după 4 martie 1977, data când a fost ultimul mare cutremur din țara noastră, cu o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter și o durată de circa 56 de secunde.

De obicei, românii au această „dezbatere” când aduc în discuție acest subiect, însă fără să aducă argumente solide, bazate pe ceva concret. După cutremurele devastatoare din Turcia și Siria, din 6 februarie 2023, oamenii din România se întreabă, pe bună dreptate, ce clădiri din țara noastră ar mai rezista.

„Văzând câte clădiri, atât noi, cât şi vechi, au căzut în Turcia, îşi pun foarte multe semne de întrebare. Odată cu toate aceste situaţii, creşterea preţurilor, cu inflaţia, se gândesc că poate unii dezvoltatori, pentru a-şi maximiza profitul, fac rabat la nivel de calitate”, a explixat Costina Petrescu, director agenţie imobiliară, potrivit observatornews.ro.

Există și la noi onstructori şi dezvoltatori neserioşi, care au pus pe primul loc profitul şi pe ultimul siguranţa locatarilor. Cei din domeniu dau asigurări că sunt excepţii.

„După ’90, a existat o perioadă în care multe persoane, întreprinzători, s-au apucat să construiască fără să fie specialişti. Între timp, legislaţia s-a înăsprit. Din fericire, ăia nu s-au aventurat la blocuri înalte”, spune Adriana Eftimie, director general Patronatului Societăţilor de Construcţii, conform sursei menționate mai sus.

E important de reținut că, în caz de cutremur, pericolul creşte proporţional cu înălţimea blocului, indiferent de perioada în care a fost construit.

„Cutremurele din zona Vrancea sunt cutremure de adâncime medie (de la 70 km şi până la 170 km adâncime), aşa că produc oscilaţii de perioadă mai lungă decât majoritatea cutremurelor din lume. Astfel, construcţiile de 1-2 etaje nu ar trebui să se prăbuşească în cazul unui seism puternic. În timp ce clădirile înalte, mai mari de 4 etaje, pot fi mai puternic afectate. După tragedia din ’77, însă, standardele de proiectare au fost adaptate seismelor specifice ţării noastre”, arată Alexandra Marin, reporter Observator.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: