Redactia.ro
Home » Știri » Ce drepturi pierde Traian Băsescu după ce a fost declarat colaborator al Securității. Recursul fostului președintelui a fost respins

Ce drepturi pierde Traian Băsescu după ce a fost declarat colaborator al Securității. Recursul fostului președintelui a fost respins

Ce drepturi pierde Traian Băsescu după ce a fost declarat colaborator al Securității

Ce drepturi pierde Traian Băsescu după ce a fost declarat colaborator al Securității. Înalta Curte de Casație și Justiție a decis miercuri că fostul președinte al țării, Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă. Deși a făcut recurs, acesta a fost respins.

Traian Băsescu a fost declarat colaborator al Securității. Recursul fostului președintelui a fost respins

Magistrații de la Curtea de Apel București au decis că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă. În septembrie 2019, Curtea de Apel București a admis acțiunea CNSAS și a decis să fostul președinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă. Magistrații au petrecut nouă luni pentru a motiva această decizie, iar în iunie 2020, dosarul a ajuns la Instanța supremă, Secția de contencios administrativ, după ce fostul lider a formulat recurs. Decizia a fost definitivă.

Respinge, ca fiind inadmisibilă excepţia de nelegalitate invocată de recurentul-pârât Băsescu Traian. Respinge, ca fiind nefondat, recursul, astfel cum a fost precizat la data de 5 noiembrie 2021, declarat de recurentul-pârât Băsescu Traian împotriva sentinţei nr. 471 din 20 septembrie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. Admite cererea de intervenţie accesorie formulată de intervenientul Ciuvică Mugur-Cristian, în interesul intimatului-reclamant Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 23 martie 2022”, se arată în hotărârea Înaltei Curţi, pronunțată miercuri.

Potrivit unei legi votate de Camera Deputaților în luna octombrie 2021, fostii șefi de stat care au fost dovediți că au colaborat cu Securitatea își vor pierde toate drepturile.

Ce drepturi pierde Traian Băsescu

Potrivit Legii nr. 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de șef al statului român, persoanele care au avut calitatea de șef al statului român beneficiează pe durata vieții de următoarele drepturi:

a) folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol şi a unui spaţiu pentru organizarea cabinetului de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar, ambele atribuite cu destinaţia de reşedinţă;
b) o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu;

c) pază şi protecţie, precum şi folosinţa gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare.

d) folosinţa gratuită pe o perioadă de maximum 12 luni a unei locuinţe, cu destinaţia de reşedinţă, în suprafaţă de maximum 200 mp, în perioada executării lucrărilor de reparaţii capitale la imobilul atribuit cu destinaţia de reşedinţă.

Cum a reacționat Traian Băsescu după ce a aflat decizia ICCJ

Fostul președinte al României a postat miercuri un mesaj pe rețelele de socializare că va face demersuri la CEDO, după ce Curtea Supremă a decis că a colaborat cu Securitatea.

Am luat notă de decizia ICCJ pe care nu o voi comenta public. Voi face demersurile legale la CEDO„, a reacţionat fostul preşedinte Traian Băsescu,.

Potrivit CNAS, fostul președinte Traian Băsescu a dat informații ce ar fi dus la menținerea în țară a unui coleg de la Marină. Din documentele depuse în instanță de CNSAS rezultă că Băsescu ar fi avut un ofițer de legătura desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, și că ar fi dat două note informative olografe.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: