Ce e bine să dai de pomană în prima zi de Crăciun. Conform calendarului Creștin Ortodox, pe data de 25 decembrie, credincioșii merg la biserică, pentru a participa la Sfânta Liturghie. Tot în această zi sfântă, românii împart pachete cu alimente.
Ce se dă de pomană în prima zi de Crăciun
Dis de dimineață, pe data de 25 decembrie, de sărbătoarea Nașterii Domnului, creștinii merg la biserică. Acolo, ei aduc bucate, pentru a le da de pomană, de sufletele celor plecați dintre noi. La final de slujbă, bucatele aduse la biserică se sfințesc de către preot, iar mai apoi pot fi împărțite persoanelor nevoiașe.
Potrivit tradiției, credincioșii pot da de pomană în prima zi de Crăciun din bucatele pe care le-au pregătit pentru masa de Crăciun. E important ca aceste alimente să fie date din suflet și însoțite de cele mai bune gânduri. Iată ce pot conține pachetele date de pomană în această zi: sarmale, cârnați, tobă, friptură de porc, legume, fructe, vin roșu sau cozonac.
Rugăciunea pe care trebuie să o rostești în ziua de Crăciun
Această rugăciune este profundă și plină de speranță, reflectând esența Sărbătorii Crăciunului – iubirea, iertarea și binecuvântările divine. Este un prilej minunat să reflectăm asupra darurilor spirituale și să cerem îndrumare și protecție pentru noi și cei dragi.
Dacă este rostită pe 25 decembrie, te poate feri de rele și te poate ajuta să ai liniște de Sărbători. Totodată, această rugăciune îți poate aduce protecție divină, sănătate și fericire anul viitor.
„Tată din Ceruri, te rog să-mi binecuvântezi familia, prietenii, rudele și pe cei pe care îi iubesc, și pe cei care citesc această rugăciune chiar acum. Arată-le Tu o nouă imagine a dragostei și puterii Tale nemărginite. Duhule Sfânt, te rog să-i ajuți, chiar în acest moment. Acolo unde există durere, te rog să le dăruiești pacea și mila Ta. Acolo unde există îndoială, te rog să le inspiri o încredere înnoită prin Harul Tău. Unde există o nevoie, te rog sa le-o împlinești.
Binecuvântează-le Tu căminul, familia, munca, dă-le Înțelepciune și Lumină în viața lor. Binecuvântează-i când pleacă și când se întorc acasă, mergi înaintea lor și deschide-le calea. Călăuzește-i și ocrotește-i clipă de clipă în toată viața lor. Iartă-le lor păcatele făcute cu voie sau fără de voie, cu știință, din neștiință sau pe cele pe care nu și le amintesc. Condu-i Tu pe Calea Ta Cea Sfântă. În Numele Fiului Tău, Iisus Cristos. Doamne Tată, Fiule și Duhule Sfânt, vă mulțumesc că veți face mai mult decât pot eu cere. Amin!”