Redactia.ro
Home » Știri » Ce este bine să dai de pomană în ziua Adormirii Măicii Domnului

Ce este bine să dai de pomană în ziua Adormirii Măicii Domnului

Adormirea Măicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, așa cum mai este cunoscută sfânta zi de 15 august, e considerată una dintre cele mai importante sărbători ortodoxe din anului calendaristic. Așa cum este de așteptat, sunt mai multe obiceiuri si tradiții care se leagă de această zi sfântă. Iată ce este bine să sai de pomană.

Mulți români se întreabă ce este bine să dai de pomană în ziua Adormirii Măicii Domnului, sărbătorită în fiecare an pe data de 15 august. Totodată, puțini cunosc faptul că sărbătoarea e precedată de un post de două săptămâni.

Ce este bine să dai de pomană în ziua Adormirii Măicii Domnului

Despre Maica Domnului se știe că este pomenită la mai toate slujbele, fie că e vorba de pomenirea ei în rugăciuni sau cântări religioase, dar și în acatiste sau paraclise.
Însă trebuie știut că cei care sunt botezați după numele Fecioarei Maria și îi poartă numele, fie că poartă un derivat al numelui Maria, feminin sau masculin, sunt ocrotiți și protejați de Sfântă.
Sfânta zi de 15 august, în care an de an este pomenită Fecioara Maria, reprezintă un bun prilej pentru credincioși să își amintească de toți cei trecuți la cele veșnice. Așadar, de Sfânta Maria Mare se fac pomeni.

Obiceiul pomenilor de Sfântă Maria se ține în cinstirea morților, iar acum este cel mai bun moment de a fi milostivi. În Moldova, de exemplu, gospodinele dau de pomană fruncte.
Se dau de pomană în special prune și struguri, dar și pâine. Însă trebuie ținut minte că acestea vor trece întâi pe la biserică, unde vor fi sfințite.

Pomana de Sfânta Marie Mare se dă de pomană pentru sufletul rudelor și cunoscuților decedați. Se trece mai apoi pe la cimitir să tămâieze mormintele.

Sfanta Maria Mare, celebrătă și de Ziua Marinei

Chiar de ziua Sfintei Marii Mare, este celebrată și ziua marinei în România, Sfânta Maria fiind considerată drept patroana marinarilor. Între cele două Mării, Maria Mare, de pe 15 august, şi Maria Mică, de pe 8 septembrie, se face semănatul grâului.

Trebuie știut că Sărbătoarea Adormirii Măicii Domnului se mai numește în popor și „Paștele din mijlocul verii”. Această zi sfântă face trecerea dintre anotimpul călduros vara și toamnă, având în vedere că după această dată – 15 august, încep ploile și furtunile.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: