Redactia.ro
Home » Știri » Ce este, de fapt, mișcarea bauhaus? Toată lumea se întreabă, dar puțini știu asta!

Ce este, de fapt, mișcarea bauhaus? Toată lumea se întreabă, dar puțini știu asta!

Pe parcursul secolului XX, mai multe stiluri de artă de avangardă au contribuit la formarea artei moderne. În timp ce multe dintre aceste genuri – inclusiv suprarealismul bazat pe subconștient și expresionismul abstract energic – au favorizat în principal picturile, mișcarea Bauhaus a cuprins o gamă largă de medii, materiale și discipline.

De la pictură și grafică la arhitectură și interioare, arta Bauhaus a dominat multe dintre piețele de desfacere ale artei europene experimentale de-a lungul anilor 1920 și 1930. Deși este asociată cel mai îndeaproape cu Germania, a atras și inspirat artiști din toate mediile. Astăzi, influența sa se regăsește în arta și designul din întreaga lume, fie că se află între zidurile unui muzeu sau pe o stradă suburbană.

Arta Bauhaus-arta care a dominat Europa

Bauhaus – tradus literal prin „casă de construcții” – a luat naștere ca o școală germană de arte la începutul secolului XX. Fondată de Walter Gropius, școala s-a transformat în cele din urmă într-o mișcare artistică modernă proprie, caracterizată prin abordarea sa unică a arhitecturii și designului. Astăzi, Bauhaus este renumită atât pentru estetica sa unică, care combină în mod inventiv artele frumoase cu artele și meșteșugurile, cât și pentru influența sa durabilă asupra artei moderne și contemporane.

Istoria artei Bauhaus-Începuturi

În 1919, arhitectul german Walter Gropius a înființat Staatliches Bauhaus, o școală dedicată unirii tuturor ramurilor artelor sub un singur acoperiș. Școala a acționat ca un centru pentru cei mai experimentali creatori din Europa, artiști renumiți precum Josef Albers, Wassily Kandinsky și Paul Klee oferindu-și expertiza în calitate de instructori.

Stilul Bauhaus, combinație între Arts and Crafts și modernism

Stilul Bauhaus este caracterizat în mod obișnuit ca fiind o combinație a mișcării Arts and Crafts cu modernismul, după cum reiese din accentul pus pe funcționalitate și, potrivit Tate, din „scopul său de a readuce arta în contact cu viața de zi cu zi”.

Astfel, modelele tipice Bauhaus – fie că sunt evidente în pictură, arhitectură sau design interior – prezintă puține ornamente și se concentrează pe forme echilibrate și forme abstracte.

Bauhaus în artă

În artă, acest accent pus pe funcționalitate este evident în compozițiile echilibrate ale picturilor abstracte ale artiștilor Bauhaus, precum Wassily Kandinsky și Paul Klee. Inspirate fără îndoială de arhitectură, picturile împerechează de obicei planuri plate cu forme suprapuse pentru a sugera dimensionalitatea.

Bauhaus, interpretat în zilele noastre

Astăzi, Bauhaus este adesea creditată ca fiind catalizatorul arhitecturii și mobilierului modern și ca o influență importantă asupra picturii și sculpturii de la mijlocul secolului al XX-lea. Unele clădiri – inclusiv Bauhaus Dessau, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO – au fost transformate în destinații turistice și găzduiesc muzee, în timp ce multe dintre marile muzee de artă modernă încorporează operele de artă în prezentările lor permanente și în expozițiile populare.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: