Redactia.ro
Home » Știri » Ce este pneumococul, prezent în mod natural în organism. Cum poate provoca pneumonia

Ce este pneumococul, prezent în mod natural în organism. Cum poate provoca pneumonia

Prezent în mod natural în organismul uman, pneumococul devine agresiv, în anumite condiții, și poate provoca chiar pneumonie. Iată ce trebuie să știm despre această bacterie.

Pneumococul, prezent în mod natural în organismul uman, poate să determine infecții severe la nivelul plămânilor, inclusiv pneumonii, chiar și în contextul unei banale viroze respiratorii. Specialiștii ne spun cum se poate ține sub control acest pneumococ.

Ce este pneumococul, prezent în mod natural în corp

Pneumococul, microb prezent în mod natural în corp, este un tip de bacterie, care produce frecvent infecții la nivel plămânilor, chiar pneumonii. În mod normal, se regăsește în gât. Însă chiar sistemul imunitar este cel care reușește să îl țină sub control.

În cazurile nefericite ale unei infecții virale, pneumococul se poate multiplica total necontrolat. Acesta este momentul în care apar simptome severe la nivelul plămânilor.

Există chiar și un vaccin pneumococic, inclus în programul național de imunizare în 2013. Însă până în 2017, nu au existat și fonduri pentru ca acest vaccin sa se facă gratuit celor mici.

De asemenea, și adulții cu boli cronice au nevoie, o dată la 5 ani, de vaccinul anti-pneumococic, pe care sunt nevoiți să-l plătească singuri.

Cum poate provoca pneumonia

Peste 90% dintre toate cazurile de pneumonie sunt cauzate de pneumococ. Însă din pricina abuzului de antibiotice din ultimii zeci de ani, microbul a devenit extrem de rezistent la tratamentul cu antibiotic. Așa se face că este recomandată vaccinare anti-pneumococică și la adulți, nu doar la copii.

„Un vaccin împotriva pneumococului, care protejează împotriva a 13 subtipuri de pneumococ, se face o dată în viață. Protejează de pneumoniile cele mai severe pe care le poate face adultul.”, a explicat Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta.

În cazul unui copil nevaccinat pneumococic, microbul poate fi extrem de periculos, explică medicii.

„Microbii au toxice care cauzează tulburări vasculare foarte mari și determină această boală sistemica la nivelul tuturor organelor.”, a declarat Prof. dr. Mihaela Balgrădean, de la Spitalul Marie Curie din Capitală.

Când vine vorba de pacienți adulți cu boli cronice, sistemul imunitar nu este deloc echilibrat. Așa se face că pot apărea mult mai des pneumonii bacteriene și indiferent de sezon, atât iarna, cât și vara!

Cât despre cazul pacienților pacienților infectați cu virusul COVID-19, plămânul devine un fel de “rană deschisă”. Infecția virală degradează suplimentar plămânul deja afectat, acest fapt duce și mai ușor la infecții bacteriene. Iar cea mai frecventă infecție este pneumonia cu pneumococ. Și în acest caz este importantă vaccinarea anti-pneumococică în cazul adulților.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: