Redactia.ro
Home » Stiri » Ce este sfeștania, cum ne protejează și ce trebuie să pregătim pentru preot înainte

Ce este sfeștania, cum ne protejează și ce trebuie să pregătim pentru preot înainte

Sfeștanie

Sfeștania, cunoscută și sub numele de Agheasma Mică sau Sfințirea Mică a apei, este un procedeu religios desfășurat de preot în biserică, în prima vineri din fiecare lună, după slujba Vecerniei, și în casele credincioșilor, la cerere, cu excepția săptămânii după Sfintele Paști sau Crăciun.

Această slujbă este practicată pe parcursul tuturor posturilor din an, dar și în zilele de post din timpul săptămânii, miercurea și vinerea. Este recomandat ca cei care țin post să participe la sfeștanie în toate perioadele în care postesc, iar cei care nu au posibilitatea, să o facă măcar în Postul Mare.

De ce este practicată sfeștania

Scopul principal al stropirii cu agheasmă este acela de a îndepărta duhurile rele, de a ierta păcatele mici, cum ar fi gândurile negative, și de a limpezi mintea, pentru a o îndrepta către rugăciune. În plus, credincioșii spun că acest procedeu ajută la alungarea bolilor și însănătoșește atât trupul, cât și sufletul.

Deși preotul poate să săvârșească sfeștania oricând la cererea credincioșilor, este recomandat ca această slujbă să aibă loc într-o zi de post, miercurea sau vinerea.

Aceasta este o practică de curățire a păcatelor și de îndepărtare a energiilor negative acumulate, și este recomandată mai degrabă în zilele de post decât în cele de sărbătoare.

Este important de menționat că cei care doresc să primească sfeștania trebuie să se pregătească corespunzător, prin post, spovedanie și rugăciune. De asemenea, este necesar să fie curat și ordonat în casa în care vor să invite preotul pentru această slujbă.

Ce trebuie pregătit

Conform site-ului crestinortodox.ro, înainte de a face sfeștania, credincioșii trebuie să pregătească următoarele:

  • O masă frumos acoperită, orientată spre răsărit, plasată în apropierea icoanei sau a locului unde obişnuiţi să vă rugaţi;
  • Un vas larg cu apă;
  • Un mănunchi de busuioc;
  • Două sfeșnice mici cu lumânări sau un vas strâmt în care să puneți lumânările din ceară curată;
  • Un vas de metal cu cărbune aprins și puțină tămâie;
  • O icoană (dacă masa nu este plasată în fața unei icoane deja existente în cameră);
  • Un pomelnic cu numele celor care locuiesc în casă și ale celor dragi (poate fi inclus și un pomelnic pentru decedații familiei);
  • O pâine, puțin untdelemn și puțin vin.

Procedura sfeștaniei

Preotul se va așeza în fața mesei, iar restul participanților vor sta în spatele său, toți cu fața spre răsărit, așa cum se procedează în biserică. Este important să deschideți ușile tuturor camerelor din locuință.

Stropirea cu Agheasmă, spun preoții, alungă duhurile rele și îndepărtează prezența răului din casă. Ea aduce iertare pentru păcatele mici și gândurile rele, curăță mintea de impurități, izgonește bolile și aduce sănătate trupului și sufletului. De asemenea, prin sfeștanie se binecuvântează locuința cu harul și lumina divină.

O casă nesfințită, la fel ca un om nebotezat, este vulnerabilă la influențele răului, spun preoții. În caz contrar, ea poate fi bântuită de duhuri rele, răutăți umane, vrăjitorii sau blesteme.

În schimb, preoții susțin că o casă sfințită le permite celor care locuiesc în ea să fie protejați de toate relele, atâta timp cât ei nu aduc răul în propria locuință prin acțiunile lor.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: