Redactia.ro
Home » Știri » Ce este Visingul, noua escrocherie prin care românii sunt furaţi de bani după ce vorbesc la telefon

Ce este Visingul, noua escrocherie prin care românii sunt furaţi de bani după ce vorbesc la telefon

Iată cum afli dacă telefonul tău e urmărit. Codurile secrete care îţi arată dacă apelurile şi mesajele tale sunt redirecţionate

Hackerii au găsit o nouă metodă prin care să-i fure pe români! Poliţia Română avertizează asupra unei metode de fraudă care vizează persoanele fizice.

Infractorii apelează victimele și se prezintă drept reprezentanți ai unor entități private, precum bănci, companii de telecomunicații sau instituții guvernamentale.

Hoţii se dau drept reprezentanţi ai unor instituţii

Prin această metodă, victimele sunt determinate să transmită atacatorilor date personale, bancare sau de autentificare, pe care autorii le utilizează în scopul comiterii altor fapte de natură penală.

„Vishingul (voice phishing) este o metodă de înşelăciune prin care autorii apelează şi poartă convorbiri telefonice cu persoanele vătămate şi pretind a fi reprezentanţi ai unor entităţi private.

Prin utilizarea unor tactici ingenioase de manipulare, ei obţin date personale sau informaţii financiare de la persoanele vătămate”, se precizează într-un comunicat transmis sâmbătă de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

Poliţiştii îi sfătuiesc pe cetăţeni ca în astfel de situaţii să nu accepte să facă ceea ce li se cere prin telefon, să nu efectueze plăţi în conturile care le sunt indicate şi să nu ofere date personale sau bancare.

Cum te aperi de tâlhari?

Autoritățile le-au transmis cetățenilor că nu trebuie să se încreadă în apelurile pe care le primesc și nu trebuie să acceseze niciun link pe care îl primesc de la necunoscuți. În situația în care nu cunoșteai noua escrocherie și sunteți victimă, sunați la numărul unic de urgență 112.

„Nu accesaţi eventuale link-uri de acces puse la dispoziţie, de către persoane necunoscute, în timpul sau după încheierea apelurilor telefonice de tip vishing şi să nu tastaţi pe telefonul mobil anumite secvenţe de cifre comunicate de către autori, pe durata convorbirilor.

Dacă aţi fost prejudiciaţi, anunţaţi Poliţia prin apelarea numărului de urgenţă 112 sau adresaţi-vă celei mai apropiate unităţi de poliţie”, se mai menţionează în comunicat.

Poliţia Română recomandă prudenţă în divulgarea informaţiilor de identificare personală, ce pot fi utilizate pentru „a fura” identitatea sau pentru a accesa alte conturi sau servicii, precum şi a informaţiilor privind conturile bancare şi alte date financiare.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: