Redactia.ro
Home » Știri » Ce înseamnă simbolul „Z”, tot mai prezent în Rusia. Panglica Sfântului Gheorghe este un element simbolic militar rusesc

Ce înseamnă simbolul „Z”, tot mai prezent în Rusia. Panglica Sfântului Gheorghe este un element simbolic militar rusesc

GALERIE FOTO (3)

În cea de-a 9-a zi a război, trupele rusești marchează tot mai multe teritorii din Ucraina. Chiar dacă armata ucraineană rezistă cu mult curaj în fața atacurilor și a bombardamentelor, soldații inamici lasă în urmă un semn: „Z”, cunoscut drept panglica Sfântului Gheorghe.

Ce înseamnă simbolul „Z”, tot mai prezent în Rusia

Decizia lui Vladimir Putin de a ataca Ucraina a trezit în sufletele europenilor de pretutindeni teama că un Al Treilea Război Mondial ar putea începe. În timp ce puterile lumii fac eforturi pentru a evita un conflict militar de o asemenea amploare, în Rusia au început să apară anumite semne, care amintesc de svastica folosită de Adolf Hitler.

Este vorba de litera Z, care la început putea fi observată pe tancurile și blindatele rusești, dar și pe rucsacurile soldaților. Localnicii din Krasnodar, Rusia, au observat cum orașul lor a fost marcat în tot mai multe locuri cu litera „Z”.

Panglica Sfântului Gheorghe este un element simbolic militar rusesc

Este vorba de panglica Sfântului Gheorghe, care își are originile în perioada Imperiului Rus, considerat un element suplimentar la cele trei distincții cu care militarii ruși erau decorați pentru eroism și contribuție la patrie.

Cele trei distincții și panglica nu au fost mereu folosite în Uniunea Sovietică în acest fel, căci au fost interzise de autoritățile comuniste, deoarece se presupune că reprezentau țarismul, astfel că din 1917 până în 1992 panglica nu a mai fost folosită cu aceste distincții.

Ulterior, simbolul a fost preluat de separatiștii pro-ruși, care l-au folosit începând cu 201r în Ucraina, chiar dacă autoritățile ucrainene au decis să sărbătorească Ziua Victoriei, pe 9 mai, cu simbolul Macului Roșu, renunțând la panglică. De asemenea, Belarus a anunțat că va sărbători Ziua Victoriei fără panglica Sfântului Gheorghe. Liderul opoiției ruse, Alexei Navalny, a declarat că acest simbol reprezintă amprenta lui Vladimir Putin, care încearcă să se depărteze de tradiția comunistă din statul său.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: