Redactia.ro
Home » Știri » Ce pensie primește un român care a muncit timp de 30 de ani în Spania. Suma este mai mică decât te-ai fi așteptat

Ce pensie primește un român care a muncit timp de 30 de ani în Spania. Suma este mai mică decât te-ai fi așteptat

pensie minima

Spania, precum Italia și Marea Britanie, are o comunitate mare de români stabiliți aici și care au toate actele necesare pentru a munci, așadar ei vor fi beneficiarii pensiei. Iată ce sumă de bani ai primi în Spania dacă ai lucrat 30 de ani aici!

Ce pensie primește un român care a muncit timp de 30 de ani în Spania

Presa iberică a publicat la începutul anului trecut o statistică oficială referitoare la numărul de migranți români, parte dintre ei fiind deja rezidenți cu acte în regulă. Conform oficialilor spanioli, românii au început să migreze spre Spania încă din 2002, iar mulți dintre ei intenționează să rămână aici până la finalul vieții. 10 ani mai târziu, conform Institutului Național de Statistică din Spania, erau înregistrați, la recensământul din 2012, 833.764 de români.

Potrivit publicației „El Periódico de España”, numărul românilor care locuiesc în Spania a scăzut cu 277.560 în ultimul deceniu, astfel că în prezent au rămas aproximativ 556.204 de români în Spania/, conform informațiilor oferite de EPE.

Majoritatea celor rămași sunt deja rezidenți ai Spaniei și contribuie prin plata taxelor și impozitelor. Aceștia, conform legislației locale, au dreptul să beneficieze de sistemul de pensii oferit de guvernul spaniol.

În 2022, guvernul spaniol a anunțat că va crește perioada de calcul pentru pensii, ca parte a proiectelor de redresare și reziliență post-pandemie, pentru a primi fonduri de la Uniunea Europeană.

Ministerul Incluziunii și Securității Sociale a explicat că această decizie nu a fost impusă de către Bruxelles, ci este rezultatul angajamentului asumat anterior. Planul de redresare, transformare și reziliență, care include această măsură, a fost aprobat de guvern cu șase luni în urmă.

Anterior adoptării acestei rezoluții, Securitatea Socială lua în calcul ultimii 24 de ani de contribuții pentru stabilirea cuantumului pensiei. Începând cu anul 2022, baza de reglementare care determină valoarea unei pensii va fi alcătuită din contribuțiile din ultimii 25 de ani.

Practic, acest lucru înseamnă că sistemul de calcul al pensiei pentru cei care contribuie la fondurile de pensii administrate de Securitatea Socială s-a modificat. În continuare, vă vom prezenta cum se efectuează calculul și cât de mare ar fi pensia în Spania pentru cei care au lucrat timp de 30 de ani.

Care este pensia medie în Spania

În Spania, pensia medie în prezent este de aproximativ 900 de euro lunar. Pentru aproximativ 8,75 milioane de pensionari din țară, pensia contributivă de pensionare, numită și „Pension por Jubilacion Ordinaria”, reprezintă principala sursă de venit la pensie.

Pentru a fi eligibilă pentru o pensie contributivă în Spania și a beneficia de aceste avantaje, o persoană trebuie să fie încadrată în „Regimul General de Securitate Socială,” care include lucrători din diverse industrii și aplicanți de pensii. Acest regim administrează contribuțiile lor și le transformă în pensia cuvenită.

Pentru a afla cât primește o persoană ca pensie de stat în Spania și cât se plătește lunar pensionarilor, trebuie să ținem cont că pensiile de stat nu sunt standardizate. Sumele de pensie sunt calculate folosind rate diferite, care depind în primul rând de anii de contribuție, dar și de alți factori.

Cu toate acestea, există cifre fixe pentru sumele minime și maxime pe care cetățenii le pot primi ca pensie. Astfel, pensia maximă pe lună ar putea ajunge la 2617,53 euro, în timp ce plata minimă lunară se situează în jurul valorii de 642,90 euro.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: