Redactia.ro
Home » Știri » Ce pensie ia un pensionar care a lucrat 5 ani, 10 ani sau nicio zi? Cu cât i-a crescut pensia?

Ce pensie ia un pensionar care a lucrat 5 ani, 10 ani sau nicio zi? Cu cât i-a crescut pensia?

varsta pensionare

Noua Lege a pensiilor 2024 are prevederi și în ceea ce privește suma de bani pe care o primesc cei ce nu au muncit nici măcar o zi. Află, în articol, care este pensia minimă în România, dar și ce condiții trebuie să îndeplinească beneficiarii.

Potrivit legii nr. 118/2010, sintagma pensie socială minimă garantă va fi înlocuită cu sintagma indemnizație socială. Ce pensie ia un pensionar care a lucrat 5 ani, 10 ani sau nicio zi? Cu cât i-a crescut pensia?

Care este indemnizația socială minimă?

Pensia minimă socială este plătită de stat românilor care au împlinit doar stagiul minim de cotizare. Potrivit legii, această formă de venit se plătește pensionarilor din sistemul public și celor din sistemul militar de pensii. Pensia minimă se plătește indiferent de data înscrierii în sistemul asigurărilor de stat.

Conform reglementărilor în vigoare, pensia minimă se stabilește ca diferență între valoarea stabilită pentru anul respectiv și nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plată. De la 1 ianuarie 2024, valoarea pensiei minime a crescut la 1.281 de lei, de la 1.125 de lei.

Pensia minimă urmează să fie majorată din nou, la 1 septembrie 2024. Acest lucru se va întâmpla în contextul intrării în vigoare a tuturor prevederilor din noua lege a pensiilor.

Condiţii pentru pensia minimă

Pensia minimă în România este de 1.281 de lei. Însă, pentru a beneficia de bani de la stat, românii trebuie să îndeplinească mai multe condiții:

  • calitatea de pensionar al sistemului public de pensie
  • domiciliul în România
  • nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, să se situeze sub 1000 de lei.
  • românii care beneficiază prin cumul de unul sau multe drepturi de pensie din sistemul public sau alte sisteme, la acordarea indemnizației sociale pentru
  • pensionari se va avea în vedere nivelul cuantumurilor însumate ale acestor venituri.

Avem deja pusă în aplicare, parţial, noua lege a pensiilor care a apărut în Monitorul Oficial pe 4 decembrie, care la articolul 84, alineatul 3, ne spune că în fiecare an pensiile românilor se vor majora cu inflaţia plus jumătate din câştigul salarial mediu brut.

Aceasta este garanţia că nu se va mai întâmpla ca în alţi ani, fiindcă dacă vom urmări evoluţia punctului de pensie vom vedea că au fost ani în care pensiile românilor nu au crescut deloc, de exemplu între 2009 şi 2013, dar şi în 2020-2021.

Şi, atunci, noua lege a pensiilor vine cu un mecanism care spune clar când şi cu cât cresc pensiile românilor”, a spus Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, la Antena 3.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: