Redactia.ro
Home » Știri » Ce să dai de pomană la parastasul de 40 de zile. Ce spun bătrânii: „Să-i faci casă mortului în cer”

Ce să dai de pomană la parastasul de 40 de zile. Ce spun bătrânii: „Să-i faci casă mortului în cer”

Ce să dai de pomană la parastasul de 40 de zile. Ce spun bătrânii: „Să-i faci casă mortului în cer”

Iată ce este bine să dai de pomană la parastasul de 40 de zile. Sunt multe vorbe din popor, dar bătrânii, care încă au credință în suflet și păstrează tradiția, susțin că dacă dăruiești inclusiv un mobilier vechi, dar bun, îi poți face „casă mortului în cer”. Iată ce obiecte este bine să dăruiești celor nevoiași la parastasul de 40 de zile.

Ce să dai de pomană la parastasul de 40 de zile. Ce spun bătrânii: „Să-i faci casă mortului în cer”

Pomana de 40 de zile este una dintre cele mai importante pomeni care se organizează, spune Biserica Ortodoxă Română. Până în cea de-a 40-a zi de la decesul creștinului, rudele plătesc la biserică diferite slujbe și pomeniri, iar în cea de-a 40-a zi de la trecerea în neființă se face și o rugăciune la mormânt urmată de masa pentru pomenirea celui mort. Pomana de 40 de zile se ține, de obicei, acasă la rude sau, mai nou și mai modern, la un restaurant.

Totodată, la această pomană este bine ca rudele persoanei decedate să țină cont de o anume rânduială. Ele trebuie să împartă celor nevoiași anumite obiecte care au aparținut persoanei decedate, de regulă. Familia împarte atunci aproape tot: hainele, încălţămintea și alte articole personale, dar în ceea ce privește lenjeria intimă a defunctului este bine să fie înlocuită cu una complet nouă, cumpărată de rude.

De asemenea, la pomana de 40 de zile se poate da de pomană „o cameră întreagă”, adică un mobilier complet dintr-o cameră, pentru ca astfel „să-i faci casă mortului în cer”, așa cum spune o vorbă înțeleaptă din popor. Un pat sau niște fotolii, o masă, un dulap de haine, obiecte pe care le regăsim într-un dormitor, de regulă, și care au aparținut celui mort. Totodată, este bine ca să dăruim din toată inima și un singur set de tacâmuri, cu câte o singură lingură, o furculiță și un cuțit.

Aşadar, la parastasul de 40 de zile se dau de pomană hainele și încălțămintea defunctului, dar şi obiecte de mobilier şi accesorii ce au aparţinut acestuia, sfinţite de preot.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: