Redactia.ro
Home » Homepage » Ce să faci dacă ești atacat de un rechin. Ce spun experții

Ce să faci dacă ești atacat de un rechin. Ce spun experții

Cum sa supravietuiesti daca te ataca un rechin

Atacurile rechinurilor asupra oamenilor sunt rare, dar dacă se întâmplă, experții au câteva sfaturi ca să putem supraviețui. Iată ce ai putea să faci dacă vei trece prin această experiență traumatizantă.

Circa 100 de atacuri ale rechinilor au loc în fiecare an în lume

Odată cu întâmplarea recentă în care o româncă de aproape 40 de ani a pierit atacată de rechin în Egipt, lumea a început să readucă în discuție cât de periculoase sunt aceste vietăți marine. În Sydney, Australia, un britanic a decedat, de asemenea, anul acesta, după ce a fost ucis în același mod. Așa ceva nu se mai întâmplase acolo de aproape 60 de ani, a scris Discover Wildlife.

Mark Carwardine, zoolog și jurnalist BBC, a vorbit despre cum să reacționezi dacă se întâmplă să fii în același loc cu un rechin.

„De-a lungul timpului, am petrecut mult timp făcând snorkeling și scufundări printre rechini și nu s-a întâmplat niciodată să fiu mușcat. Probabilitatea să fii atacat e foarte mică, într-adevăr”, a spus acesta.

„Milioane de oameni înoată, fac scufundări, surf etc, mai puțin de 100 sunt atacați, mușcați de rechini într-un an. Pe de altă parte, între 100 și 150 de milioane de rechini sunt uciși anual de oameni”.

Cele mai multe specii de rechin nu au fost implicate în atacuri asupra oamenilor, a relatat același expert, iar când se întâmplă, prădătorii marini o fac pentru că vor să se apere de un eventual pericol, în condiții de vizibilitate redusă de multe ori. Știind obiceiurile lor, dar și punctele lor slabe, avem șanse să scăpăm cu viață în urma unui atac.

Ce să faci dacă ești atacat de un rechin și cum să eviți un eventual atac. Ce spun experții

  1. Nu purta bijuterii strălucitoare sau îmbrăcăminte în culori puternice
  2. Nu te băga în apă dacă ai o rană deschisă și, în cazul femeilor, dacă sunt la menstruație
  3. Fă scufundări numai în grup – probabilitatea ca un rechin să atace un individ aflat singur e mai mare
  4. Nu te băga în apă când este noapte și nici măcar pe înserat, e perioada când cei mai mulți dintre rechini devin activi. Evită apele tulburi, rechinii pot avea dificultăți în a distinge oamenii de prada pe care o consumă în mod natural
  5. Încearcă să eviți să mergi în vacanțe în New Smyrna Beach, Florida, locul cu cea mai mare concentrație de rechini din lume

În caz de atac, trebuie să știm aceste lucruri care ne pot salva viața.

Păstrează contactul vizual cu rechinul

Rechinii au câteva metode de a ataca. Fie o fac direct, fie dau târcoale în cerc prăzii lor, fie se furișează din spate. Ca să te poți apăra, e important să știi unde se află, așa că fă un efort să îl poți privi chiar dacă te zbați să supraviețuiești.

Stai calm și nu face mișcări bruște

Când vei observa rechinul, sunt șanse foarte mari să treacă pe lângă tine fără să te bage în seamă. Nu încerca să începi să înoți foarte repede decât dacă ești foarte aproape de mal, altfel nu ai cum să fii mai rapid decât el. Chiar dacă poate părea foarte greu, încearcă să îți păstrezi calmul, nu face mișcări bruște. Nu îi bloca calea, mai spun experții, și nu te întoarce cu spatele la el. Nu uita, e important să îl ai mereu în aria ta vizuală.

Scafandrul Paul de Gelder, care a fost atacat de un rechin-taur în 2009, explică importanța unei minți limpezi în acele momente. El și-a pierdut o parte din brațul drept și tot piciorul drept, dar nu poartă pică rechinilor. „Rechinul a făcut ceea ce un rechin face în ocean”, a mai spus el, a relatat Pro TV.

„Dacă vezi un prădător, vrei să pleci de acolo cât mai repede cu putință. Dar ești cel mai aproape de situația de a fi mușcat. Când înotam cu rechinii, 9 din 10 oameni spuneau că nu se simt amenințați. Că nu au simțit că rechinii vor să-i atace, ci erau doar curioși. Ține minte asta! Te va menține calm”, a mărturisit acesta.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: