Redactia.ro
Home » Știri » Ce se dă de pomană în Săptămâna Mare. Detaliul pe care mulți credincioși îl trec cu vederea

Ce se dă de pomană în Săptămâna Mare. Detaliul pe care mulți credincioși îl trec cu vederea

pomana saptamana mare

În Săptămâna Mare, care este perioada dinaintea Paștelui, în tradiția creștină ortodoxă există mai multe obiceiuri legate de daruri și ajutorarea celor nevoiași. Iată ce se dă de pomană și ce nu trebuie să lipsească din coșul pe care îl veți oferi celor mai puțin norocoși.

Ce se dă de pomană în Săptămâna Mare

Unul dintre obiceiurile este să se ofere „Pomana de Săptămâna Mare”, care constă în distribuirea de alimente și alte produse celor săraci, văduvelor, orfanilor și bătrânilor. Acestea pot include alimente precum pâine, ulei, zahăr, orez, făină, conserve și alte produse alimentare de bază.

De asemenea, în unele comunități se organizează „Mesele Săracilor” sau se fac donații către biserici sau organizații de caritate pentru a ajuta persoanele nevoiașe.

În Joia Mare, în tradiția creștină ortodoxă, credincioșii obișnuiesc să meargă la biserică dis-de-dimineață pentru a duce pachete cu alimente de post, pe care mai apoi le vor împărți celor nevoiași. Aceste pachete pot conține fructe, legume, colaci și alte alimente specifice perioadei de post, precum colivă sau sarmale de post.

În general, în Săptămâna Mare, există mai multe obiceiuri legate de ajutorarea celor nevoiași, iar actele de caritate și pomană sunt o modalitate importantă prin care credincioșii arată compasiune și generozitate față de cei în nevoie. Este important de menționat că în Joia Mare, produsele oferite trebuie să respecte restricțiile alimentare impuse de post, astfel încât nu se pot împărți alimente care conțin carne, lapte, ouă sau alte alimente de proveninență animală.

Ce nu trebuie să lipsească din pachetul de pomană din Săptămâna Mare

Pe lângă alimentele de post, credincioșii nu ar trebui să uite să ofere și alte tipuri de ajutor celor nevoiași în timpul Săptămânii Mari. În plus față de pachetele cu alimente, se pot oferi lumânări, haine sau alte obiecte de care oamenii au nevoie.

Este important să se țină cont de necesitățile reale ale celor cărora li se oferă aceste ajutoare și să se încerce să li se ofere ceva care să le fie cu adevărat de folos.

Rugăciune Joia Mare

Credincoșii pot spune o rugăciune specială pentru sufletul celor adormiți în Joia Mare.

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: