Redactia.ro
Home » Știri » Ce se întâmplă acum când mergi la un bancomat sau o casă de schimb valutar. Noile schimbări au intrat în vigoare

Ce se întâmplă acum când mergi la un bancomat sau o casă de schimb valutar. Noile schimbări au intrat în vigoare

Ce se întâmplă acum când mergi la un bancomat, o casă de schimb valutar sau la o bancă

Schimbare importantă pentru toți românii. Iată ce se întâmplă acum când mergi la un bancomat, o casă de schimb valutar sau la o bancă, de pildă.

Ce se întâmplă acum când mergi la un bancomat, o casă de schimb valutar sau la o bancă

Noi măsuri pentru protecţia consumatorilor. Guvernul a adoptat un act normativ prin care prestatorii de servicii – bănci, case de schimb valutar şi operatori de plăţi – trebuie să prezinte clar comisioanele percepute pentru conversia în şi din euro. Practic, clientul trebuie să știe înainte de inițierea plății comisionul pe care îl va plăti. Bănci, entităţi de plată sau operatori de plată care oferă schimburi valutare din lei în euro şi invers, atât la un bancomat (ATM), cât şi la un punct de vânzare, sunt obligate de aici înainte să afișeze aceste informații legate de comisioanele percepute.

„Actul normativ adoptat constituie un pas important pentru buna funcționare a pieței interne și pentru facilitarea schimburilor comerciale transfrontaliere în cadrul Uniunii. Mai exact, din acest moment, băncile, casele de schimb valutar și operatorii de plăți vor trebui să prezinte clienților, în mod clar și accesibil, comisioanele aferente schimbului valutar leu-euro și euro-leu, chiar înainte de inițierea plății de către bănci, casele de schimb valutar sau operatorii de plăți care permit plăți din lei în euro și invers”, a anunțat Mihai-Ion Macaveiu, secretar de stat în Ministerul Economiei.

Astfel, sunt stopate inegalităţile dintre utilizatorii serviciilor de plată din zona euro şi cei din statele membre care nu fac parte din zona euro şi se asigură alinierea comisioanelor pentru plăţile transfrontaliere în euro din interiorul Uniunii cu cele pentru plăţile naţionale corespunzătoare efectuate în moneda naţională a statului membru în care îşi are sediul prestatorul de servicii de plată al utilizatorului serviciilor de plată, a relatat Ziarul Financiar.

Noile măsuri sunt puse în aplicare de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Agenția Națională de Administrare Fiscală.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro