Redactia.ro
Home » Știri » Ce șpăgi au luat angajații Spitalului Județean Botoșani. Câți bani încasa pe sub mână o spălătoreasă

Ce șpăgi au luat angajații Spitalului Județean Botoșani. Câți bani încasa pe sub mână o spălătoreasă

Un scandal de amploare zguduie Spitalul Județean Botoșani, unde 11 persoane au fost reținute, iar patru sunt sub control judiciar într-un dosar amplu de mită în legătură cu angajările în această unitate medicală. Evenimentele au avut loc în contextul morții unei gravide ignorate de medici, iar corupția în sistem pare să fi ajuns la cote alarmante.

Printre cei reținuți se numără și fostul manager al spitalului, Doina Caba, care și-a dat demisia în vară sub presiunea personalului nemulțumit de tăierile sporurilor. Dosarul de mită vizează inclusiv șefa organizației județene PSD și președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici.

Lista șpăgilor luate de angajați la Spitalul Județean Botoșani

Conform procurorilor, în perioada 2018 – 2023, inculpații ar fi cerut și primit mită, direct sau prin intermediari, de la diverse persoane, inclusiv din personalul medical. Mita variind între 8.000 și 15.000 de euro pentru posturi de asistenți medicali, iar pentru funcții de muncitori, îngrijitori, brancardieri, spălătorese, sumele ajungeau între 2.000 și 5.000 de euro. Mai mult, sumele solicitate sau oferite ar fi crescut în funcție de adaosul fiecărui intermediar implicat în mecanismul infracțional.

Un aspect cutremurător dezvăluit de procurori este faptul că, în anul 2019, ocuparea unui post de asistent ar fi costat 8.000 de euro, în 2022 s-a majorat la 10.000 de euro, iar în 2023 a atins cotele extreme de 15.000 de euro.

Alături de sume de bani, mita implica și bijuterii din aur, ceasuri de lux, în schimbul promovării pe posturi de medici specialiști sau transferului personalului medical de la alte unități medicale la Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani. Totodată, se vehiculează că mita ar fi asigurat aprobarea scoaterii la concurs a unor posturi.

Până în prezent, sumele de bani identificate, considerate a fi primite cu titlu de mită, se ridică la aproximativ 65.000 de euro. Această cifră alarmantă indică corupția profund înrădăcinată în sistemul medical, unde pare să se fi ajuns la un punct culminant al disfuncționalității. În contextul tragic al decesului unei gravide ignorate de medici, acest scandal de mită subliniază o realitate tulburătoare din interiorul Spitalului Județean Botoșani, care necesită o investigație temeinică și măsuri ferme pentru curățarea sistemului medical de astfel de practici corupte.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: