Redactia.ro
Home » Știri » Ce sunt „Circovii de vară”. De ce nu e bine să muncești în aceste zile

Ce sunt „Circovii de vară”. De ce nu e bine să muncești în aceste zile

Ce sunt „Circovii de vară”. De ce nu e bine să muncești în aceste zile

Puțini știu ce sunt „Circovii de vară”, o sărbătoare de la mijlocul lunii iulie, de care unii oameni țineau cont odinioară și poate că încă o mai pomenesc. Iată și de ce nu era bine să muncești atunci.

Ce sunt „Circovii de vară”. De ce nu e bine să muncești în aceste zile

„Circovii de vară” sau „Circovi ai Mărinei” reprezintă o sărbătoare veche, păgână, care era ținută pe vremuri în anumite zone ale țării și doar de anumiți oameni, probabil de cei mai superstițioși dintre ei, în fiecare lună iulie.

Iulie este numită popular și luna lui Cuptor din cauza căldurilor mari, dar e și luna în care se face grâul. Tocmai de aceea, oamenii țineau superstițiile legate de Circovii de vară, de teamă ca ei sau recoltele lor să nu aibă de suferit.

Ciurica, potrivit etimologiei populare, reprezintă o entitate care îi „ciuruia” în bătaie pe cei ce lucrau în ziua ei, a scris Identitatea.ro, fiind răspunzătoare inclusiv de violențele naturii, vârtejuri, grindină, trăsnete). Expresia a ciurui în bătaie, pe care o cunoaștem cu toții, era asociată cu această sărbătoare.

Totuși, Circovii aveau o dublă semnificație: ori torturau cu boli și durere, ori erau văzuți ca un mic sobor de sfinți, fiecare cu propria personalitate, arată sursa menționată mai sus.

De regulă, sărbătoarea ținea trei zile: între 15-17 sau 16-18 iulie, în funcție de zonă, iar în fiecare dintre zile aveai și nu aveai voie să faci anumite lucruri. Oamenii nu munceau în aceste zile, tocmai ca să nu aibă parte de grindină și foc în gospodăriile lor, iar singura activitate permisă era culegerea de tulpini de pelin și peliniță, pentru confecționarea măturilor, conform science.hotnews.ro.

Prima zi de Ciurica era ziua când femeile erau considerate mai puternice decât bărbații, așa că aceștia obișnuiau să fugă de acasă încă din zorii zilei ca nu cumva să fie bătuți de femeile lor. În alte zone, însă, Ciurica îi apără pe cei slabi de bătaia celor puternici, a scris Identitatea.ro.

În a doua zi de Circovi era indicat de asemenea să nu muncești, ca să te ferești de boli.

Cea de-a treia zi a Circovilor, numită și Mărina Măcinica, era ținută cu mai mare strictețe pentru că erau șanse mai mari să pățești ceva grav dacă nu făceai asta: fie aveai parte de boli, fie de lovituri, căzături și alte lucruri rele.

Această zi coincidea cu data de 17 iulie, când creștin ortodocșii o sărbătoresc pe Sfânta Mare Muceniță Marina.

Superstiții în cea de-a treia zi a Circovilor, numită Mărina Măcinica

„Mărina” se ținea deoarece exista credința că pământul stă pe o coadă de pește și oamenilor le era frică să nu dea peștele din coadă, să răstoarne Pământul. „Cine lucrează în această zi se face jumătate pește, jumătate om”, spuneau bătrânii. „De lucrezi în această zi, te lovește Sfânta Marina, cum a chinuit și lovit pe demonul prins”, zicea o altă vorbă veche, arată sursa menționată mai sus.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: