Redactia.ro
Home » Știri » Cel mai căutat traficant de persoane din lume a fost arestat. INTERPOL: „Lovitură semnificativă pentru traficul de persoane către Europa”

Cel mai căutat traficant de persoane din lume a fost arestat. INTERPOL: „Lovitură semnificativă pentru traficul de persoane către Europa”

Cel mai căutat traficant de persoane din lume a fost arestat

Cel mai căutat traficant de persoane din lume a fost arestat în Sudan. Iată detaliile!

Cel mai căutat traficant de persoane din lume a fost arestat

Emiratele Arabe Unite afirmă că au jucat un rol-cheie în operațiunea de reținere a cetățeanului eritreean Kidane Zekarias Habtemariam, căutat de Interpol.

Un fugar eritreean acuzat că este „cel mai căutat” traficant de persoane din lume a fost arestat în Sudan, în coordonare cu autoritățile EAU, a anunțat Interpol, relatează aljazeera.com.

Kidane Zekarias Habtemariam a fost acuzat că este un cap al contrabandei, conducând o tabără în Libia unde sute de migranți din Africa de Est care căutau să ajungă în Europa ar fi fost răpiți, violați și șantajați.

Habtemariam, care face obiectul a două notificări roșii ale Interpol de către Etiopia și Olanda, a fost arestat la 1 ianuarie de poliția sudaneză în coordonare cu autoritățile din Emiratele Arabe Unite, a declarat joi reporterilor un oficial al Ministerului de Interne din Emiratele Arabe Unite, Saeed Abdullah al-Suwaidi, potrivit sursei citate.

Eritreeanul, aflat în vizorul Interpolului din 2019, și-a câștigat o reputație pentru „tratamentul deosebit de crud și violent al migranților”, a precizat Interpol.

„Am închis acum una dintre cele mai importante rute de trafic către Europa, care a deplasat în mod ilegal mii de migranți din Eritreea, Etiopia, Somalia și Sudan, prin Libia și în Europa”, a declarat al-Suwaidi într-un comunicat.

Arestarea lui Habtemariam a avut loc în urma unei investigații comune a EAU și a Interpolului, începută anul trecut, care a urmărit tranzacțiile financiare ilicite efectuate de fratele său, potrivit lui al-Suwaidi.

Eritreanul va fi judecat acum în EAU pentru spălare de bani, iar autoritățile vor analiza posibilitatea extrădării sale după ce cazul va fi închis în EAU, a adăugat Suwaidi.

Habtemariam a fost arestat în Etiopia în 2020, dar a evadat din arest după un an, fiind ulterior condamnat în contumacie la închisoare pe viață.

El a operat depozite, inclusiv în orașul libian Bani Walid, și era cunoscut pentru extorcarea și torturarea victimelor.

Habtemariam a lucrat cu un alt traficant de persoane infam, Tewelde Goitom, care era cunoscut pentru numărul de femei captive pe care le-ar fi violat, potrivit victimelor cu care Al Jazeera a vorbit anterior.

INTERPOL: „Lovitură semnificativă pentru traficul de persoane către Europa”

Arestarea lui Habtemariam va da „o lovitură semnificativă unei rute importante de trafic de persoane către Europa și va proteja alte mii de persoane de a fi exploatate de către acest grup infracțional”, a declarat.

Al-Suwaidi a declarat că arestarea a fost „doar începutul” vânătorii restului rețelei lui Habtemariam, iar Emiratele Arabe Unite discută cu Interpol posibilitatea de a lansa o altă investigație asupra unui important traficant de persoane.

„Emiratele Arabe Unite vor continua să își desfășoare toate capacitățile operaționale pentru a proteja comunitățile vulnerabile de această exploatare oribilă”, a declarat acesta.

Stephen Kavanagh, director la Interpol, a declarat că Habtemariam este „cel mai căutat” infractor, inclusiv în Etiopia și Olanda.

Arestarea „este o dovadă a rețelei Interpol și a ceea ce se poate realiza atunci când țările lucrează împreună”, a declarat Kavanagh, mulțumind Etiopiei, Olandei, Emiratelor Arabe Unite și Sudanului pentru că au jucat un „rol crucial”.

Organismul a declarat că se așteaptă și alte arestări ca parte a investigațiilor în curs și pe măsură ce coordonarea continuă cu mai multe state membre.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: