Redactia.ro
Home » Știri » Cel mai lung cuvânt din limba română format doar din consoane. Tu știi care este?

Cel mai lung cuvânt din limba română format doar din consoane. Tu știi care este?

cuvant

Limba română este bogată în particularități, iar astăzi vă prezentăm cel mai lung cuvânt fără vocale, care are o varietate de înțelesuri! Cu siguranță foarte puțini ce înseamnă, de fapt!

Cel mai lung cuvânt din limba română format doar din consoane. Tu știi care este?

Există în limba română mai multe cuvinte alcătuite exclusiv din consoane, însă doar unul este atât de lung. Dicționarul Explicativ al Limbii Române conține o serie de cuvinte fără vocale (a, ă, â, e, i, î, o, u), majoritatea fiind interjecții, precum brr, hm, prr, pst, st, șt sau tț, compuse din două sau trei litere. În schimb, cel mai lung cuvânt alcătuit numai din consoane din dicționar are șase litere și conține ultimele trei litere ale alfabetului, w, y și z, care se regăsesc la sfârșitul cuvântului. Nu vă mai ținem în suspans și vă dezvăluim despre ce cuvânt este vorba!

Deși la prima vedere cuvântul pare a fi impracticabil în ceea ce privește pronunția, de fapt nu reprezintă o provocare semnificativă. Este vorba despre cuvântul „schwyz”, care are două semnificații.

În primul rând, „schwyz” este numele unui canton din Elveția centrală, situat între lacul Lucerna la sud și lacul Zürich la nord, într-o zonă în care se vorbește limba germană. Capitala cantonului poartă același nume și este un oraș frumos și prosper. Schwyz este renumit pentru florile de cireș și numeroasele specialități culinare preparate din cireșe. De asemenea, acesta este locul de origine al celebrelor briceaguri ale armatei elvețiene. În timpul iernii, Schwyz oferă acces la trei stațiuni de schi primitoare: Mythenregion, Stoos și Sattel-Hochstuckli.

Schwyz reprezintă și numele unei rase de bovine care își are originile în cantonul elvețian cu același nume. Aceste bovine sunt crescute în principal pentru lapte și carne, iar culoarea lor variază între maro închis și negru. În România există și o Asociație a Crescătorilor de Bovine Schwyz, care promovează această rasă de animale.

Singurul cuvânt din limba română care începe și se termină cu litera „î”

În limba română, există un singur cuvânt care începe și se termină cu litera „Δ. Cu siguranță această informație își va fi utilă atunci când vei juca Fazan. Există multe alte curiozități interesante despre limba română, pe care poate nu le-ai observat până acum și care te pot impresiona.

Există posibilitatea ca, într-o perioadă de 24 de ore, să se rostească cel puțin o dată cuvântul unic din vocabularul românesc care începe și se termină cu litera „î”. Acest cuvânt este „înzăvorî”, și se referă la acțiunea intenționată de a bloca mișcarea unei piese cu ajutorul unor mecanisme de închidere.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini