Redactia.ro
Home » Știri » Cine a fost Mihai Creangă, erou al ziarului România Liberă. A tipărit un ziar clandestin împotriva lui Nicolae Ceauşescu

Cine a fost Mihai Creangă, erou al ziarului România Liberă. A tipărit un ziar clandestin împotriva lui Nicolae Ceauşescu

Cine a fost Mihai Creangă, erou al ziarului România Liberă. A tipărit un ziar clandestin împotriva lui Nicolae Ceauşescu

Jurnaliștii care nu sunt cunoscuți doar pentru că nu „apar” pe ecrane sau pe paginile revistelor au un aport imens în societate, deseori mai mare decât al ziariștilor „vizibili”. Este și cazul lui Mihai Creangă, erou al ziarului România Liberă. Jurnalistul a tipărit un ziar clandestin împotriva lui Nicolae Ceauşescu.

Cine a fost Mihai Creangă, erou al ziarului România Liberă

Mihai Creangă a fost considerat erou al ziarului România Liberă. Jurnalistul care a tipărit un ziar clandestin în perioada comunistă, a murit în prima zi de Crăciun, chiar în zilele în care s-au comemorat 30 de ani de la jertfele Revoluţiei din Decembrie 1989.

Cum a reușit Mihai Creangă alături de alți ziariști să îl sfideze pe Ceaușescu și să tiprească un ziar ilegal

În 1988, un grup de ziarişti români sfidau cel mai rigorile celui mai drastic regim dictatorial din întreaga Europă de Est a acelui moment. Aceștia au iniţiat practic o organizaţie cu legături în mai multe oraşe şi judeţe. Astfel, au încercat ceea ce suna absolut imposibil pe vremea lui Ceaușescu: tipărirea unui ziar ilegal.

Ziar ilegal cu litere de plumb sustrase în combinatul Casa Scânteii

Pentru că erau condiţii drastice în care erau nevoiţi să acţioneze, jurnaliștii au recurs la metoda culegerii manuale. Au sustras litere de plumb sustrase din combinatul Casa Scânteii. Toți au fost denunţaţi și urmau să fie arestaţi la 25 ianuarie 1989.

Securitatea a încercat atunci să acrediteze ideea că iniţiativa ar fi fost rodul agenturilor de spionaj străine, o parte dintre inculpaţi fiind trimişi cu domiciliu forţat în diverse oraşe.

Mihai Creangă a fost eliberat după fuga lui Ceauşescu

Pe 22 decembrie 1989, după fuga lui Ceauşescu, Mihai Creangă a fost eliberat. A devenit redactorul şef al ziarului România liberă, cel care ajunsese principala tribună a luptei împotriva restauraţiei structurilor comuniste, numărându-se printre publicaţiile suprimate în perioada de după represiunea din 13-15 iunie 1990.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: