Redactia.ro
Home » Stil de viață » Cine și când a inventat sutienul. Istoria celui mai incitant obiect de vestimentație pentru femei

Cine și când a inventat sutienul. Istoria celui mai incitant obiect de vestimentație pentru femei

GALERIE FOTO (2) Mary Phelps Jacob

Poate nu te-ai gândit niciodată la asta, dar sutienul are o întreaga istorie în spate. Iată cine l-a inventat, de fapt, și cum a ajuns acesta la o industrie de miliarde.

Totul despre sutien. Primele forme antice

În urmă cu mii de ani, femeile purtau diferite articole pentru a modifica, ascunde sau marca forma sânilor. Acelea pot fi considerate strămoșii sutienului așa cum îl cunoaștem astăzi.

De fapt, un lucru curios este că primele articole vestimentare asemănătoare sutienelor așa cum ne știm noi datează chiar din secolul al 14-lea înainte de Hristos.

Femeile din Egipt, Grecia, India, Imperiul Roman sau China Antică purtau astfel de obiecte care aveau ca unic scop ascunderea sânilor. Lenjeria intimă nu exista deloc în Antichitate și hainele erau purtate direct pe piele, dar exista acest strămoș antic al sutienelor încă de atunci. De altfel, în Grecia antică s-a proiectat pentru prima dată bucată de îmbrăcăminte din pânză care avea scopul de a susține sânii femeilor dar și de a le proteja atunci când fac diverse activități fizice.

În Creta, femeile purtau un fel de bustiere pentru a strânge sânii în timpul exercițiilor fizice. După aceea, de la rolul de ascundere sau protejare, rolul sutienului a devenit de a evidenția și accentua. Secolul al 17-lea a fost cel care a înlocuit purtarea corsetului cu sutienele.

Cine a inventat sutienele. Cui i se datorează invenția

Sutienul, așa cum îl știm noi astăzi, a fost creat în anul 1910 de către o americancă pe numele Caresse Crosby, pe numele său real Mary Phelps Jacob.

„Nu cred că sutienul a cucerit un loc atât de important precum vapoarele cu aburi, în cadrul invenţiilor omeneşti, dar sunt mândră că l-am creat”, spune ea.

Aceasta a fost o scriitoare și poetă extrem de pasionată de modă. I-a avut ideea creării sutienul dintr-o pură întâmplare. Aceasta ar fi probat o rochie subțire cu un corset cu balene și a realizat că nu se potrivește deloc. Tocmai de aceea, ea cu ajutorul cameristei sale, a legat două batiste și a obținut un obiect vestimentar cu care și-a înfășurat sânii pe sub rochie. S-a lăudat prietenelor cu aceste invenții și acestea au început și ele să ceară astfel de înlocuitoare pentru corest.

În anul 1914, Mary Phelps Jacob a patentat „brasiera fără spate” și a vândut-l patentul invenției sale pentru mie 1.500 $ companiei Warner Brothers. Nu a durat mult ca sutienele să devină o întreaga industrie. În anii 1920 sutienul avea rol de a aplatiza sânii și după 1930 și el trebuia să pună în valoare corpul femeilor. Toate femeile moderne din Europa au început să poarte sutien după încheierea celui de-al doilea Război Mondial.

Mary Phelps Jacob
Mary Phelps Jacob
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: