Redactia.ro
Home » Știri » Cine sunt românii care vor primi mai mulți bani de la 1 ianuarie 2023. Majorare de câteva sute de lei a veniturilor

Cine sunt românii care vor primi mai mulți bani de la 1 ianuarie 2023. Majorare de câteva sute de lei a veniturilor

Cine sunt românii care vor primi mai mulți bani de la 1 ianuarie 2023. Majorare de câteva sute de lei a veniturilor

Majorările de la stat bat la ușa românilor! Mai sunt doar câteva zile până când mai multe clase sociale de români vor beneficia de venituri mai mari. Iată cine sunt românii care se bucură de noile decizii ale Guvernului de la 1 ianuarie 2023!

Salariile românilor vor crește de la 1 ianuarie 2023

Conform unui comunicat al Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, această modificare a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată reprezintă o creştere de 17,6%, ceea ce în valoare absolută înseamnă 450 de lei, iar în valoare netă salariul se va situa la suma de de 1.863 lei. angajații vor primi în mână cu doar 374 de lei mai mult la salariu. Din această sumă 200 de lei vor fi netaxați de stat:

„Stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru anul 2023 s-a făcut prin negociere şi acordul comun al Guvernului, reprezentanţilor patronatelor şi sindicatelor, în cadrul şedinţei Consiliului Naţional Tripartit. De majorarea salariului de bază minim de 3.000 de lei vor beneficia 2.181.134 de salariaţi”, a precizat ministrul Muncii.

Pensiile românilor vor crește de la 1 ianuarie 2023

Majorarea pensiilor va avea lor de la data de 1 ianuarie 2023, astfel că a început recalcularea tuturor pensiilor. Toți pensionarii români vor primi în plus, lunar, indiferent de valoarea pensiei cu 12.5% mai mult. În funcție de suma pe care fiecare pensionar o încansează, valoarea de care se va beneficia este diferită.

De exemplu, un pensionar care primește în fiecare lună suma de 1.000 de lei, va primi în plus cu 125 de lei mai mult, încasând din ianuarie 2023 suma de 1125 de lei.

Pentru punctul de pensie majorarea, care în acest moment este de 1.586 de lei, majorarea va fi cu 198 de lei mai mult, pensionarul primind suma de 1.784 de lei.

Cu toate acestea, un pensionar cu o pensie medie de 1.800 de lei va primi 2.055 de lei lunar, conform Antena 3.

Ajutoare pentru românii cu pensii mici:

Pe lângă această majorare de 12,5% stabilită de guvernanți, pensionarii vor primi și un ajutor în funcție de preagul la care se încadrează:

Astfel, românii care au pensii sub 1.500 de lei vor primi un ajutor de 1.000 de lei, 800 de lei pentru cei cu pensii intre 1500 si 2500 şi 600 de lei pentru cei cu pensii intre 2500 – 3000 de lei. Totodată, coaliția a decis acordarea celei de-a 13-a indemnizații pentru persoanele cu handicap.

Un alt aspect este ajutorul pentru plata facturilor la energie de 1.400 de lei. Acesta se acordă pensionarilor cu vârsta de peste 60 ani și care au pensii mai mici de 2.000 de lei.

Impactul financiar al acestor ajutoare și a majorării este de 26,65 miliarde de lei.

Indemnizația pentru însoțitor va crește de la 1 ianuarie 2023

Vești bune! De la data de 1 ianuarie 2023, când s-a decis  majorarea punctului de pensie, va crește, totodată și indemnizația pentru însoțitor care se acordă la cerere pensionarilor de invaliditate de gradul I.

Astfel, la debutul anului viitor va crește indemnizația pentru însoțitor care se acordă la cerere pensionarilor de invaliditate de gradul I.Aceasta va reprezenta 80% din valoarea punctului de pensie, egal cu 1.785 lei.

În cazul pensiilor de însoțitor de invaliditate încadrați la gradul I, majorarea de face de la 1.269 lei, la 1.428 lei.

Indemnizația se va acorda, în afara pensiei, celor care beneficiază de pensie de invaliditate, dar n-au cerut asistent personal. Indemnizația pentru însoțitor se va acorda ți în momentul în care persoanele trec de la pensia de invaliditate, la pensia pentru limită de vârstă.

Alocațiile copiilor cresc de la 1 ianuarie 2023

În cadrul ultimei ședințe a Coaliției, s-a stabilit că majorarea alocațiilor copiilor se va raporta la inflația din 2021, nu la cea din 2022, precum s-a decis în cazul pensiilor, conform româniatv.net.

Președintele PSD susține creștere finanțării educației, dar și a creșterii alocațiilor pentru copii, pentru a compensa inflația cu care ne zbatem de zi cu zi:

„E normal ca alocațiile să se mărească, să se indexeze în raport cu inflația. Grădinițele, școlile trebuie finanțate, statul trebuie sa investească mai mult, împreună cu mediul privat. Copii trebuie sa aibă acces la educație”a declarat Marcel Ciolacu.

Totodată, ministrul Muncii, Marius Budăi, susține că alocațiile micuților vor fi indexate cu rata inflației înregistrată în cursul anului precedent, așa cum se prevede în lege, ceea ce presupune o majorare de aproximativ 12 lei pentru un copil care beneficiază în prezent de alocaţia standard de 243 de lei.

„Nu cred că există vreo familie în România sau nu trebuie să susţinem noi o familie în România care să aibă părinţi apţi de muncă şi să trăiască doar din alocaţia copiilor. 

Alocaţiile vor creşte cu rata inflaţiei calculată… cu aia care scrie în lege şi pe care o cunoaştem. (…) Este ceea ce facem acum şi, până la urmă, eu nu cred că există vreo familie în România sau nu trebuie să susţinem noi o familie în România care să aibă părinţi apţi de muncă şi să trăiască doar din alocaţia copiilor”, a afirmat ministrul Muncii pentru sursa citată.

Indemnizația pentru un trai mai bun crește de la 1 ianuarie

Mamele de gemeni sau tripleţi primesc de la 1 ianuarie 2023 în plus 50% din indemnizaţie pentru un trai mai bun, a anunțat  ministrul Familie, Gabriela Firea. Aceasta a punctat că în sfârșit s-a îndreptat o situație care era total în defavoarea mămicilor.

Mamele și tații care beneficiază de concediu de creștere a copilului vor putea lucreze fără piardă indemnizația de la stat, însă, nu vor putea încasa mai mult de 10.500 de lei în decurs de 12 luni, notează Antena 3 CNN.

Câți bani vor încasa mămicile de la stat:

Iată exemplul de calcul al indemnizației:

„- în 2022, mamă de tripleți (rezultă) indemnizație: 3000 de lei

– în 2023, mamă de tripleți (rezultă): 6000 de lei

Cât îi lasă statul pe părinţi să câştige, în plină criză

– în prezent:

indemnizația minimă: 1.300 de lei

părinții își pot crește veniturile cu 6.500 de lei (5 indemnizații minime)

– de la 1 ianuarie 2023:

părinții își pot crește veniturile 10.512 de lei (8 indemnizații minime)”, conform sursei citate.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: