Redactia.ro
Home » Știri » Cine va fi președintele interimar al României dacă Klaus Iohannis acceptă președinția Consiliului European? Scenariu șoc în politica românească 

Cine va fi președintele interimar al României dacă Klaus Iohannis acceptă președinția Consiliului European? Scenariu șoc în politica românească 

Cine va fi președintele interimar al României dacă Klaus Iohannis acceptă președinția Consiliului European? Scenariu șoc în politica românească 

Într-un moment de agitație politică, România se confruntă cu un scenariu interesant care ar putea schimba peisajul politic atât la nivel european, cât și intern. Potrivit informațiilor din surse politice, se discută intens în Partidul Național Liberal (PNL) și în coaliția de guvernare despre o posibilă plecare a președintelui Klaus Iohannis la președinția Consiliului European începând cu 1 iulie 2024. Acest scenariu se bazează pe vacantarea funcției de către actualul președinte, Charles Michel, care urmează să candideze la Parlamentul European. Iată cine va fi președintele interimar al României dacă Klaus Iohannis acceptă președinția Consiliului European? Scenariu șoc în politica românească!

Cine va fi președintele interimar al României dacă Klaus Iohannis acceptă președinția Consiliului European

Oportunitatea lui Iohannis de a prelua această funcție europeană de rang înalt vine în contextul în care liderii europeni încearcă să evite ca Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei, să devină președintele Consiliului European. Cu Ungaria urmând să preia președinția Uniunii Europene la 1 iulie, regulile europene prevăd că, în absența unui număr suficient de voturi pentru un nou candidat, șefia Consiliului trebuie să fie asumată de către țara care deține președinția UE. De asemenea, se ține cont de vechimea politică a liderilor, iar cei mai longevivi membri ai Consiliului sunt Viktor Orban și Klaus Iohannis. Prin urmare, evitarea lui Viktor Orban ar putea deschide oportunitatea reală pentru președintele României să ocupe această poziție prestigioasă în Uniunea Europeană.

Scenariu șoc în politica românească

Această mutare ar avea implicații semnificative și la nivel intern în România. După plecarea lui Iohannis la Bruxelles, funcția de președinte al României devine vacantă, conform Constituției, și va fi ocupată de către cel de-al doilea om în stat, adică de Nicolae Ciucă, președintele Senatului și liderul Partidului Național Liberal. Această poziție interimară îi oferă lui Ciucă o oportunitate de a-și crește notorietatea și șansele de a candida la alegerile prezidențiale din 2024.

Cu Palatul Cotroceni având o valoare simbolică semnificativă, dacă Nicolae Ciucă reușește să capitalizeze electoral această oportunitate, el ar avea o șansă mai mare de a intra în turul al doilea al prezidențialelor, posibil alături de candidatul PSD. Această ipoteză se bazează pe precedentul creat de Traian Băsescu și Klaus Iohannis, care au reușit să mobilizeze electoratul de dreapta împotriva PSD în alegerile prezidențiale anterioare.

Un aspect interesant este că atât președintele PNL, cât și cel al PSD, își doresc să câștige prezidențialele, dar strategiile lor sunt în conflict. Marcel Ciolacu, liderul PSD, își propune să ajungă în finala prezidențială alături de George Simion, cu speranța că scenariul „răul cel mai mic” poate funcționa în favoarea sa. Pe de altă parte, Nicolae Ciucă își dorește să ajungă în turul al doilea și să conteze pe mobilizarea electoratului de dreapta.

Astfel, scenariul în care Klaus Iohannis ar prelua președinția Consiliului European ar putea schimba peisajul politic atât la nivel european, cât și intern în România. Cu toate acestea, rămâne de văzut cum se vor desfășura evenimentele și ce decizii vor fi luate de liderii politici în viitorul apropiat.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: