Redactia.ro
Home » Știri » Cod portocaliu de ploi torențiale și vijelii! ANM a emis avertizarea de vreme rea

Cod portocaliu de ploi torențiale și vijelii! ANM a emis avertizarea de vreme rea

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe atenționări meteo! Cod portocaliu și galben de ploi torențiale, vijelii și caniculă. În Carpații Meridionali și de Curbură vor fi perioade cu averse torențiale și frecvente descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 40…60 l/mp. Meteorologii au emis ulterior un cod portocaliu și pentru județul Giurgiu, valabil între orele 17:20 – 18:15.

Anunțul făcut de ANM

Fenomene meteorologice așteptate: intensificări ale vântului care vor depăși la rafală 70…90 km/h, vijelie puternică, frecvente descărcări electrice, grindină, local averse torențiale care vor acumula peste 25 l/mp. Județul Giurgiu: Giurgiu, Băneasa, Frătești, Oinacu, Stănești, Daia, Slobozia; Avertizarea meteo Cod galben este valabilă în intervalul 28 iulie, ora 10:00 – 29 iulie, ora 06:00.

În intervalul menționat, în Oltenia, local în Muntenia, sudul Moldovei și al Banatului, sudul și estul Transilvaniei și nordul Dobrogei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii și grindină.

Cod galben de caniculă

A doua avertizare meteo Cod galben este valabilă în intervalul 28 și 29 iulie. În intervalul menționat, valul de căldură se va menține în vestul și local în sudul țării. Disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, îndeosebi în după-amiaza zilei de vineri (29 iulie). În general temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade.

Sâmbătă (30 iulie) disconfortul termic va fi ridicat în majoritatea regiunilor, local va fi caniculă, iar din a doua parte a zilei instabilitatea atmosferică se va accentua mai întâi în vest și nord-vest, apoi treptat și în restul teritoriului.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro