Redactia.ro
Home » Homepage » Cod roșu de ploi torențiale, vijelii și grindină, în țară. Vântul o să bată cu peste 100 km/oră. Nu scăpăm nici de caniculă

Cod roșu de ploi torențiale, vijelii și grindină, în țară. Vântul o să bată cu peste 100 km/oră. Nu scăpăm nici de caniculă

Cod roșu de ploi torențiale, vijelii și grindină, în țară. Vântul o să bată cu peste 100 km/oră. Nu scăpăm nici de caniculă

Meteorologii au actualizat avertizările de ploi torențiale, vijelii și grindină. Patru județe din România vor fi azi sub avertizare cod roșu, iar restul țării este sub avertizări cod galben și portocaliu. Iată ce zone sunt vizate.

Cod roșu de ploi torențiale, vijelii și grindină. Vântul o să bată cu peste 100 km/oră

Patru județe din România intră sub avertizare cod roșu de ploi torențiale, vijelii și grindină, astăzi, în intervalul 15.00 – 20.00. Este vorba de Bihor, Arad, Timiș și Caraș-Severin. În aceste patru județe, se vor semnala local intensificări puternice ale vântului, cu viteze de peste 90…100 km/h. Pe alocuri vor fi căderi de grindină de medii și mari dimensiuni și averse torențiale (cantități de apă de peste 50 l/mp în perioade foarte scurte).

Restul țării este sub avertizări de cod galben și portocaliu. De la ora 12.00 la ora 22.00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată în cea mai mare parte a României. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină.

De la ora 12.00 până duminică la ora 10.00 va fi în vigoare un cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, potrivit ANM. Astfel, în vestul, nord-vestul, centrul și sud-vestul țării, precum și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Vor fi intensificări ale vântului, cu rafale de peste 70…90 km/h, vijelii puternice, ploi abundente, frecvente descărcări electrice și pe alocuri căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 40…60 l/mp.

Nu scăpăm nici de caniculă

Specialiștii au anunțat că valul de caniculă se va menține, așa că au emis un cod galben. În Oltenia, Muntenia și vestul Dobrogei valul de căldură va persista și îndeosebi după-amiaza disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade.

Sâmbătă (30 iulie), local, disconfort termic va fi și în sudul Banatului și sud-vestul Transilvaniei, iar duminică (31 iulie) valul de căldură și disconfortul termic va fi în restrângere către extremitatea de sud și sud-est a teritoriului, a relatat Digi24.

Caniculă și instabilitate atmosferică în București

În ceea ce privește Capitala, de sâmbătă ora 12.00 până duminică ora 22.00, valul de căldură va persista, disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură – umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Începând din noaptea de sâmbătă spre duminică, vor fi intervale cu instabilitate atmosferică temporar accentuată. Se vor semnala averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului. Sâmbătă temperatura maximă va fi de 35…36 de grade, iar duminică se va situa în jurul a 31 de grade. Temperatura minimă va fi de 19…20 de grade, conform sursei menționate mai sus.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro