Redactia.ro
Home » Știri » Copacul care te scapă de sărăcie dacă ai pământ și nu îl folosești. Crește într-un an cât alții în zece

Copacul care te scapă de sărăcie dacă ai pământ și nu îl folosești. Crește într-un an cât alții în zece

Copacul care te scapă de sărăcie

Copacul care te scapă de sărăcie dacă ai pământ și nu îl folosești. În 2011, Paul Basoc a înființat la Bistrita prima afacere cu Paulownia din România. Pentru a afla cum poți câștiga frumos cultivând Paulownia în România, trebuie să știi că există un copac care te scapă de sărăcie.

Copacul care te scapă de sărăcie dacă ai pământ și nu îl folosești. Crește într-un an cât alții în zece

Un venit de 30.000 de euro la hectar, atât cât promite cultura de Paulownia, a făcut ca un copac care te scapă de sărăcie să devină o adevărată vedetă.Paul Basoc este românul care a înființat prima plantație la noi în țară și care a și avut deja prima recoltă de lemn de la aceasta cultură. Românul este cel care a înființat la Bistrița prima afacere cu Paulownia din România. „Pot sa spun ca am adus Paulownia la noi in tara ca si cultura agricola, ca si planta energetica. Aceasta specie exista la noi inca din 1973, insa doar cu intrebuintari ornamentale, nicidecum pentru productia de biomasa sau cherestea”, explica proprietarul afacerii Paulownia Online.

Acesta a recunoscut ca notorietatea plantei a fost cel mai mare dușman al plantațiilor de Paulownia în România. „Eu vazusem deja exploatatii mari in Germania, Ungaria sau in Spania – tara cu cele mai mari suprafate din UE. La noi lumea a fost mai reticenta la inceput. E de inteles: exista 28 de soiuri de Paulownia, iar cele care existau la noi nu se pretau la exploatatii agricole pe suprafete extinse”, explica Basoc.

Ce soiuri de copaci merg în România

Acesta a spus că România se adaptează cel mai bun din punct de vedere climatic și al solului următoarele specii. Există câteva soiuri de copaci care merg la noi în țară și anume Paulownia tomentosa, Paulownia Shang tong si Paulownia elongata, Paulownia arctic, Paulownia fortunei”. O altă recomandare este legată de pH-ul solului unde se face plantarea și care trebuie să fie între 4,5 și 7. Înființarea unui hectar de plantație de Paulownia reprezintă o investitie in sine, iar secretul pentru a avea cheltuieli minime este de a opta pentru plantarea de primăvară, în lunile aprilie, mai, iunie, cel târziu începutul lui iulie.

„Plantatia poate fi infiintata primavara sau toamna, fara diferente pentru viabilitatea culturii, insa cu o diferenta in costul materialului saditor. Pretul pentru infiintarea unui hectar de Paulownia este de 1.500 de euro -primavara, iar toamna, pretul pentru aceeasi lucrare este de 2.900 de euro”, explica Paul Basoc.

Pe un hectar de teren agricol se plantează 600 de bucăți de răsad pentrua rborii cultivați pentru cherestea, iar manopera de plantare este gratuită. Odată plantat, arborele Paulownia crește văzând cu ochii. Paulownia are nevoie de fertilizare, costă 200-300 de lei/an, de două prășiri pe un an și de toaletarea aproape lunară a arborilor.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: