Redactia.ro
Home » Știri » Creşte vârsta de pensionare în România. Proiectul de lege ce-i ţine pe români la muncă până la adânci bătrâneţi

Creşte vârsta de pensionare în România. Proiectul de lege ce-i ţine pe români la muncă până la adânci bătrâneţi

Guvernul a gândit un proiect de lege prin care doreşte să crească vârsta de pensionare la români. Coaliţia s-a gândit deja la o serie de scenarii.

În prezent atingerea vârstei standard de pensionare la femei, de 63 de ani, se face eșalonat, până în 2030.

Se va egaliza vârsta bărbaţi – femei până în 2035

Proiectul de lege, așa cum este prevăzut în jalon prevede egalizarea vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților, la 65 de ani, eșalonat până în anul 2035.

Proiectul de lege, așa cum este prevăzut expres în jalon, prevede egalizarea vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților, la 65 de ani, eșalonat până în anul 2035.

În prezent atingerea vârstei standard de pensionare la femei, de 63 de ani, se face eșalonat, până în 2030. Această variantă are în vedere egalizarea vârstelor standard de pensionare dintre femei și bărbați proporțional cu evoluția speranței de viață. În acest sens CNPP a elaborat o serie de scenarii care urmează să fie discutat la nivel tehnic cu Comisia Europeană.

Această variantă obligatorie de egalizare a vârstei standard de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților poate să atragă riscul contestării proiectului la CCR.

De asemenea, ambele variante descrise mai sus prevăd prelungirea vieții profesionale. Întrucât calculul dreptului de pensie va fi influențat și de numărul de ani realizați peste un anumit stagiu de cotizare, acesta poate fi un factor care va determina prelungirea vieții profesionale, chiar și până la vârsta de 70 de ani, la opțiunea persoanelor, condiționată de acordul angajatorilor”, conform unor extrase din proiectul de lege, prezentate de Antena 3.

Creşte vârsta de pensionare şi lamagistraţi

”Legislaţia a încurajat ieşirea lor din sistem, câtă vreme pensia este mai mare decât ultimul salariu în plată şi asta este o realitate, atunci evident că magistraţii au preferat să meargă la pensie la 49 de ani.

Se schimbă acum. Această discuţie a fost tranşată, se creşte această vârstă de pensionare a magistraţilor ceea ce este un lucru sănătos.

Problema a fost tranşată şi dânşii au acceptat că pensiile nu au cum să fie mai mari decât salariul în plată. Această discuţie nu se poartă cu o categorie care are toate drepturile. Magistratul din România nu mai are dreptul să facă nimic altceva”, a explicat Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei, la postul B1TV.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: