Alegerile prezidențiale din acest an aduc în prim-plan o confruntare tensionată între candidați, iar declarațiile controversate nu întârzie să apară. Crin Antonescu, candidatul susținut de Coaliție, a lansat un atac dur la adresa lui Călin Georgescu, unul dintre contracandidații săi, acuzându-l de manipulare și de promovarea unor promisiuni false.
Antonescu susține că Georgescu îi minte pe susținătorii săi, promițând măsuri imposibil de implementat din punct de vedere constituțional. Mai mult decât atât, candidatul Coaliției avertizează că, în cazul în care Georgescu ar câștiga alegerile prezidențiale, România s-ar putea confrunta cu „lucruri foarte, foarte neplăcute”. Într-un interviu acordat B1 TV, Antonescu și-a exprimat clar opinia despre adversarul său, subliniind că acesta nu are nicio bază legală pentru a realiza schimbările pe care le promite electoratului său.
Crin Antonescu, acuzații despre Călin Antonescu
Crin Antonescu nu și-a ascuns dezaprobarea față de discursul politic al lui Călin Georgescu, criticându-l în mod direct pentru declarațiile făcute în campanie. Unul dintre exemplele oferite de Antonescu este promisiunea lui Georgescu de a interzice anumite „rețele”, inclusiv rețeaua Soroș, imediat după ce ar ajunge președinte. Potrivit lui Antonescu, o astfel de măsură este complet nerealistă, deoarece președintele nu are autoritatea de a interzice nimic printr-o simplă decizie personală.
În plus, candidatul Coaliției a subliniat că această strategie de a face promisiuni imposibil de realizat este doar o metodă prin care Georgescu încearcă să câștige susținerea oamenilor nemulțumiți de actualul sistem politic. Potrivit lui Antonescu, susținătorii lui Georgescu sunt, în mare parte, oameni cu aspirații corecte, dar care sunt manipulați printr-un discurs populist și înșelător.
„Eu doresc toate voturile de la PSD-şti, doresc toate voturile de la susţinătorii lui Călin Georgescu cu precădere, pentru că acolo sunt oameni care au aspiraţii corecte şi domnul Călin Georgescu îi păcăleşte, îi minte. De exemplu, îi minte spunând că a doua zi, după ce va deveni preşedinte, dacă va deveni, va interzice, nu ştiu ce, reţeaua Soroş sau ceva, nişte reţele.
Nu poate să interzică nimic. Ştim foarte bine că Constituţia României nu poate să interzică nici măcar traversarea peste drum sau zborul unei muşte. Nu poate să o facă personal preşedintele prin semnătura asta, deci este o minciună. Îi prosteşte pe aceşti oameni, deci pe voturile şi de la susţinătorii lui Călin Georgescu, sigur că deci pot acum să spun merge pe online, să mă înjure cum se cuvine cum ştiu numai ei”, spune, la B1Tv, Crin Antonescu.
Schimbarea Constituției și riscurile unei crize politice
Un alt subiect abordat de Crin Antonescu a fost ideea promovată de Călin Georgescu conform căreia „totul trebuie schimbat” în România, inclusiv desființarea partidelor politice. Antonescu a avertizat că astfel de afirmații sunt extrem de periculoase, deoarece pot genera instabilitate și pot alimenta atitudini extremiste.
El a explicat că modificarea Constituției este un proces complex, care necesită o majoritate parlamentară și un referendum național. În acest context, orice promisiune privind schimbări radicale, făcute peste noapte, nu este decât o strategie de manipulare. Mai mult decât atât, Antonescu a avertizat că Georgescu ar putea încerca să mobilizeze un număr mare de oameni nemulțumiți pentru a pune presiune pe instituțiile statului.
În final, Crin Antonescu a lansat un atac dur la adresa lui Călin Georgescu, afirmând că acesta nu este altceva decât „o stafie a fostei securități”, care a ajuns să fie considerat un reprezentant al poporului din cauza manipulării mediatice.
„În privinţa asta domnul Călin Georgescu e corect. Domnul Călin Georgescu spune – domnia sa şi alţi susţinători -, că trebuie schimbat totul, că nu mai avem nevoie de partide că nu mai avem nevoie de… nu ştiu… Despre administraţiile locale n-au zis nimic, dar poate se pot sparge geamurile şi la primării, dar tot aşa suntem nervoşi, că poporul poate să facă orice, dar nu, domnul Georgescu cu mânuţa domniei sale şi cu stilou, pix, ce are, semnează schimbarea Constituţiei.
Schimbarea Constituţiei este un proces lung. Domnul Georgescu poate să strângă un milion de oameni după victorie, după euforie şi să atace, nu ştiu, clădirea Parlamentului, să-i alunge pe parlamentari, poate să atace guvernul, dar nu poate schimba Constituţia şi nu poate interzice nimic pentru că nu are nicio posibilitate constituţională. Domnul Georgescu este un mincinos, domnul Georgescu este, cum am spus, o stafie a fostei securităţi, dar care, şi asta e marea noastră problemă, a ajuns să fie confundat cu poporul chiar de către oameni care postează de la Washington”, încheie Crin Antonescu.
Declarațiile lui Crin Antonescu reflectă o luptă politică tot mai acerbă între candidații la alegerile prezidențiale. În timp ce Antonescu încearcă să atragă voturile celor nemulțumiți de actualul sistem, el avertizează asupra pericolelor pe care le-ar putea aduce un mandat prezidențial al lui Călin Georgescu. În acest context, alegătorii sunt puși în fața unei alegeri dificile: să opteze pentru promisiuni radicale și greu de realizat sau să sprijine un candidat care susține respectarea regulilor democratice și a ordinii constituționale.
Cert este că această confruntare electorală va continua să fie marcată de atacuri directe, acuzații și promisiuni care vor influența decisiv opțiunile electoratului în perioada următoare.