Redactia.ro
Home » Știri » Cronologia ultimei zile din viaţa lui Toma Caragiu. Cum i-a adus sfârșitul cutremurul din 1977 marelui actor: „Era desfigurat complet, avea chipul schimonosit”

Cronologia ultimei zile din viaţa lui Toma Caragiu. Cum i-a adus sfârșitul cutremurul din 1977 marelui actor: „Era desfigurat complet, avea chipul schimonosit”

Cronologia ultimei zile din viaţa lui Toma Caragiu. Cum i-a adus sfârșitul cutremurul din 1977 marelui actor: „Era desfigurat complet, avea chipul schimonosit”

Iată cronologia ultimei zile din viaţa lui Toma Caragiu și cum i-a adus sfârșitul cutremurul din 1977 marelui actor pe care mulți îl plâng și acum!

Cutremurul din 1977 a făcut prăpăd în România!

Cutremurul din 1977 a făcut prăpăd în România. Tragicul eveniment a avut loc pe data de 4 martie și a fost unul dintre cele mai distructive cutremure din istoria țării noastre.  Epicentrul a fost localizat în zona Vrancea, la o adâncime de aproximativ 150 km. Magnitudinea cutremurului a fost de 7,2 pe scara Richter.

Acest cutremur a provocat distrugeri masive în mai multe orașe din sud-estul țării, cum ar fi București, Brăila, Galați și Focșani. Sute de clădiri au fost distruse, iar zeci de mii de oameni au rămas fără adăpost.

Autoritățile au luat măsuri imediate pentru a ajuta victimele și pentru a începe procesul de reconstrucție. Au fost organizate campanii de donații și voluntari din întreaga țară au venit în ajutorul celor afectați.

Cu toate acestea, reconstrucția a fost un proces lent și costisitor, care a durat mai mulți ani. Cutremurul din 1977 a servit ca un semnal de alarmă pentru autorități, fiind obligați să ia măsuri pentru a preveni daune similare în cazul unui cutremur viitor.

În București, cutremurul a distrus sau a afectat grav mai multe clădiri importante, cum ar fi Palatul Telefoanelor, Teatrul Național și Biblioteca Centrală Universitară. De asemenea, cutremurul a cauzat și pierderi de vieți omenești.  Cutremurul din 1977 a făcut prăpăd în România, moment în care multe valori s-au pierdut, printre care și actorul Toma Caragiu pe care mulți îl plâng și acum.

Cronologia ultimei zile din viaţa lui Toma Caragiu

Toma Caragiu (1927-1977) a fost un actor, comedian si scriitor roman. Acesta s-a născut în Ploiesti și a devenit rapid unul dintre cei mai iubiti actori din România, datorită talentului său nemărginit. Acesta a fost cunoscut pentru umorul său absurd și pentru parodiile sale, interpretând diferite personaje haioase care au făcut audiența să râdă în hohote ori de câte ori urca pe marile scene din România. El a scris, de asemenea, mai multe piese de teatru si a publicat câteva volume de poezii.

Din nefericire, anul 1977 a instalat multă suferință în sufletele românilor, odată cu moartea marelui actor Toma Caragiu. Putem spune că Toma Caragiu a lăsat o moștenire durabilă în cultura populară română.

Odată cu moartea acestuia tristețea s-a instaurat în sufletele românilor de pretutindeni. Viața bate filmul, iar marele actor s-a stins printre ruinele impactului din ’77. Iată cronologia ultimei zile din viața actorului!

„0ra 9.30 – Toma Caragiu se urcă în maşina personală, alături de soţie, şi pleacă din Bucureşti spre Periş.

ora 12.00 – mărturiseşte că vocea vechiului său prieten Chiriţă, cu care vorbise la telefon cu o seară înainte, îi sunase trist în receptor. De aceea, se hotărăşte să-i facă o vizită la Titu, la gospodăria avicolă. Acolo, la prietenul său, râde, cântă, povesteşte, e în vervă, întreţine buna dispoziţie, joacă biliard. Seara urma să participe la o petrecere, alături de echipa de filmare ce realiza primul tur de manivelă al filmului „Iarba verde de acasă“.

ora 15.00 – soţia sa se plictiseşte şi îl anunţă că intenţionează să plece în plimbare pe Valea Prahovei. Toma o priveşte mirat, tăcut, straniu, încât ea îl întreabă:„Ce te uiţi aşa la mine de parcă ţi-ai lua adio? Te sun la nouă şi jumate acasă…“.

ora 18.30 – unul din oaspeţii aflaţi la Chiriţă se oferă să-l ducă pe Toma Caragiu la Bucureşti cu maşina sa. Sosiţi în faţa blocului, nu se îndură să se despartă, mai stau de vorbă la uşa liftului. Actorul locuia la etajul al II-ea.

ora 19.22 – îl sună la telefon Cristian Popişteanu. După moartea lui Toma, acesta şi-a amintit despre conversaţia avută:„Cum să-mi imaginez eu că telefonul lui a fost apelul de adio? Doar ştiam că are atâtea de făcut în lungul său drum, doar vocea lui era mai stenică precum oricând, doar tandreţea, grija şi încurajările lui pentru refacerea sănătăţii mele erau mai copleşitoare ca până atunci. M-a rechemat peste câteva minute spre a mă înştiinţa că joacă în «O scrisoare pierdută», duminică, 6 martie, la matineul de la ora 10.00.

Destinul intercepta ultima noastră convorbire. Doar m-a chemat pentru a mă anunţa că se pregătea pentru apariţia la o festivitate, sâmbătă seara;îmi vorbea cu responsabilitate sporită despre apropiatul turneu peste hotare;doar îmi proiecta – spre încântarea mea – crâmpeie dintr-un scenariu de prim-plan pe care-l pregătea cu bunii săi prieteni de la televiziune.”

ora 19.30 – îi telefonează lui Alexandru Bocăneţ, anunţându-l că este acasă şi că îl invită la el, să stea de vorbă, să discute despre proiectele lor.

ora 20.10 – Toma coboară la barul „Continental” să cumpere apă minerală şi ţigări. Barul nu e deschis, însă, actorul, fiind de-al casei, şi iubit de toţi, e servit imediat.

ora 20.30 – soseşte Andu Bocăneţ, care-i dă vestea că primul său film, “Gloria nu cântă”, unde Toma are rol principal, a ieşit din laborator. Actorul pune pe masă o sticlă cu whiskey, toarnă în două pahare, pentru a ciocni în cinstea evenimentului, deşi Bocăneţ nu bea. Sunt amândoi în sufragerie.

ora 21.10 – îi telefonează Mariana Calotescu pentru a-i propune, în numele soţului ei, regizorul Virgil Calotescu, rolul principal în filmul „Un autobuz pentru moarte” devenit ulterior „Operaţiunea autobuzul”.

Ora 21.22 – Bucureştiul se cutremură apocaliptic”, a scris Historia.

Cum i-a adus sfârșitul cutremurul din 1977 marelui actor. Mărturiile lui Ion Caramitru

Ion Caramitru a mărturisit că marele actor a fost găsit în urma cutremurului „desfigurat complet” și cu „chipul schimonosit”:

„Mi-am dat seama că era în casă, iar blocul lui ştiam că se prăbuşise. Am fugit acolo. Toma stătea la etajul 2, iar blocul se prăbuşise până la nivelul etajului 3. Acolo am găsit câinele lui, un câine frumos, care era în casă, dar Toma nu era. Pe masă se aflau 4 pahare de whisky şi apă minerală, deci au fost patru persoane. Uşa spre casa scărilor era blocată. Am pus urechea acolo şi am auzit gemete. Am strigat dupa el, dar nu am primit niciun răspuns. A durat 6 zile si 6 nopti până a fost dezgropat.

De acolo au fost scoase, se pare, 120 de cadavre. Toma a fost găsit căzut pe spate. Îmi aduc aminte că l-am văzut, cu ochelarii căzuţi pe lângă el, ochelari la care ținea foarte mult, primiți de la Liviu Ciulei. Peste el, îmbrăţişaţi de altfel, era regizorul care venise în vizită la el, Alexandru Bocăneţ, da… Probabil s-au luat în braţe în disperare şi au murit aşa, împreună. Dacă Bocăneţ avea chipul întreg, Toma era desfigurat complet, avea chipul schimonosit”, a mai povestit Ion Caramitru, potrivit Libertatea.

 

Sursa foto: ziarulmetropolis.ro

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: