Redactia.ro
Home » Știri » Cu câți bani ai voie să împrumuți un prieten sau o rudă ca ANAF să nu te acuze de cămătărie. Tot ce trebuie să știi

Cu câți bani ai voie să împrumuți un prieten sau o rudă ca ANAF să nu te acuze de cămătărie. Tot ce trebuie să știi

GALERIE FOTO (2)

Cu câți bani ai voie să împrumuți un prieten sau o rudă ca ANAF să nu te acuze de cămătărie. Iată tot ce trebuie să știi!

Cu câți bani ai voie să împrumuți un prieten sau o rudă ca ANAF să nu te acuze de cămătărie

În România, împrumuturile între prieteni și rude sunt permise, însă este important să fie respectate anumite reguli pentru a evita confuziile cu activitățile de cămătărie. Împrumuturile între persoane fizice nu sunt supuse impozitului pe venituri și nici nu sunt înregistrate la ANAF, cu condiția să nu fie obiectul unei activități economice. În general, nu există o limită specifică de bani pe care o persoană o poate împrumuta unui prieten sau o rudă. Cu toate acestea, este important să luați în considerare următoarele aspecte:

  • Împrumuturile ar trebui să fie înregistrate în scris pentru a stabili clar termenii și condițiile împrumutului, precum și data la care trebuie rambursat;
  • Împrumuturile ar trebui să fie în mod clar destinate pentru nevoi personale sau familiale și să nu fie parte a unei scheme mai mari de împrumuturi sau activități economice;
  • Împrumuturile ar trebui să fie rambursate în termenul stabilit și nu ar trebui să fie cu dobânzi excesive.

Ce spune legea din România

Dacă împrumuturile sunt înregistrate în scris, printr-un contract potrivit legislației în vigoare se pot permite chiar și împrumuturile cu dobândă dintre persoanele fizice, acestea fiind reglementate de Titlul XI din Codul Civil în completare cu O.G. 13/2011, act normativ ce detaliază drepturile și obligațiile pe care le au părțile privind dobânda.

Potrivit art. 5 din O.G. 13/2011, „dobânda stabilita pentru împrumuturile între persoane fizice nu poate depăși cu mai mult de 50% dobânda legală. Dobânda legală pentru persoanele fizice se stabilește în funcție de dobânda de referință a Băncii Naționale a României din care se scade un procent de 20%.

De asemenea, Art. 351 din Noul Cod Penal referitor la camătă și infracţiuni privitoare la regimul stabilit pentru alte activităţi reglementate de lege, prevede la Cap. IV – Infracţiuni privitoare la regimul stabilit pentru alte activităţi reglementate de lege, Art. 351: „Darea de bani cu dobândă, ca îndeletnicire, de către o persoană neautorizată, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani”, potrivit lege5.ro.

 

Sursa foto: ibani.stirileprotv.ro

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: