Redactia.ro
Home » Știri » Cu ce te încălzeşti la iarnă? Ţi s-a stricat soba? Cum te ajută Guvernul s-o repari

Cu ce te încălzeşti la iarnă? Ţi s-a stricat soba? Cum te ajută Guvernul s-o repari

Dacă în zonele montane din ţară românii s-au apucat deja să facă focul în sobă, ceilalţi oameni aşteaptă venirea frigului pentru a aprinde lemnele.

Problema e dacă mai face faţă soba veche. Mai ales românii de la sat au astfel de probleme.

Vouchere pentru sobă

De aceea, Guvernul a gândit un program pilot, prin care sobele cu eficienţă scăzută, de 20-25%, să fie înlocuite cu sobe cu înaltă eficienţă energetică, de peste 90%.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, n-a precizat exact cum va fi pus în practică programul și nici sumele alocate, dar măsura vine în contextul intenției de a reduce emisiile de carbon.

Sobele noi, mai eficiente, ar consuma mai puțin lemn, conform specialiştilor, care au adăugat că acestea ar da mai multă căldură și ar genera mai puține emisii, explică ministrul Fechet.

„Ne pregătim să iniţiem un program pilot prin care să scoatem acele sobe din casele românilor cu eficienţă 20 sau 25%, acele sobe foarte vechi, şi să le înlocuim, acordând o finanţare uşoară, printr-un voucher, să le înlocuim cu sobe cu înaltă eficienţă energetică, adică peste 90% eficienţă.

Asta va însemna o presiune mai mică pe fondul forestier, pentru că una e să arzi 10 milioane de metri cubi cu sobe cu o eficienţă de 20% şi alta e să arzi, să transformi în scrum mult mai puţin, având surse de încălzire de înaltă eficienţă”, a spus ministrul, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria.

UE vrea mai puţină poluare

De ce s-a gândit Guvernul să vină cu acest program? Pentru că e constrâns de UE, care îşi doreşe mai puţină poluare. Amintim că Parlamentul European a adoptat miercuri norme privind o limită şi valori ţintă mai stricte, pentru 2035, pentru mai mulţi poluanţi, printre care particulele fine (PM2,5, PM10), NO2 (dioxid de azot), SO2 (dioxid de sulf) şi O3 (ozon).

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a mai punctat că ar putea fi suplimentate sumele destinate programelor de decarbonizare a transportului de persoane.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: