Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » Cum a devenit dovleacul simbolul Halloween-ului. Care e legenda care îi fascinează pe americani

Cum a devenit dovleacul simbolul Halloween-ului. Care e legenda care îi fascinează pe americani

Unul dintre motivele pentru care dovleceii sunt folosiți de Halloween este că este ușor de sculptat fețe și desene în această legumă. Dar de unde vine mai exact această tradiție ciudată? În Irlanda se regăsește folosirea legumelor pentru a speria spiritele rele.

Cum a devenit dovleacul simbolul Halloween-ului

Se credea că pe 31 octombrie, la sărbătoarea păgână Samhain, devenită în timp Halloween, spiritele celor decedați se pot întoarce pe Pământ. Așa că trebuiau să găsească o modalitate de a ține spiritele rele la distanță. Pentru a face acest lucru, au început să taie fețe în napi pentru a speria spiritele rele. În secolul al XIX-lea, când o mulțime de irlandezi au emigrat în Statele Unite, au adus tradiția de Halloween de a folosi legume pentru a speria spiritele.

În America, irlandezii au descoperit o nouă legumă, dovleacul, care se recoltează toamna, și au început să o folosească pentru a speria spiritele rele. De asemenea, probabil că era mai ușor să sculptezi o față pe un dovleac decât pe un nap!

Dovleacul, simbolul Halloween-ului. Se crede că alungă spiritele rele

Folosirea termenului englezesc Jack O’Lantern pentru un dovleac de Halloween provine, de asemenea, din Irlanda. Legenda spune că un bărbat pe nume Jack a reușit să îl depășească pe diavol într-o afacere, împiedicându-l pe diavol să îi ia sufletul.

Cu toate acestea, pentru că Jack fusese rău, zgârcit și egoist în timpul vieții sale, i s-a refuzat intrarea în rai atunci când a murit și, așa cum a promis, nu a fost chemat în iad. Sufletul lui Jack a fost astfel condamnat să rătăcească pentru eternitate, iar oamenii au început să-și deseneze fețe înfricoșătoare pe legume pentru a-l ține departe de casele lor. O altă versiune a acestei povești susține că era un cuvânt vechi pentru luminile care apăreau în cimitire.

Legenda dovleacului, simbolul Halloween-ului

Vi se pare ciudat că o legumă poate fi folosită ca simbol? S-ar putea să nu fie atât de neobișnuit pe cât ați crede. Există câteva companii care au ales un fruct sau o legumă ca logo.

Gândiți-vă doar la compania americană de mare succes Apple! Este posibil ca celebrul Steve Jobs să se fi inspirat din fructe pentru că a lucrat într-o livadă în tinerețe. Alții au susținut că mărul a fost un tribut adus lui Isaac Newton sau Alan Turing, dar aceste povești au fost negate de companie de-a lungul anilor.

 

Sursa foto: treehouse.co

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: