Premierul român, Marcel Ciolacu, a avut ocazia să se întâlnească cu omologul său ungar, Viktor Orban, în prezența lui Kelemen Hunor, președintele Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR). Această întâlnire, ce s-a dovedit a fi mult mai semnificativă decât o simplă discuție de rutină, a prefațat un discurs care avea să atragă atenția internațională și să stârnească controverse.
Cum a fost întâmpinat Viktor Orban de Marcel Ciolacu în România
Întâlnirea de la Vila Lac a fost caracterizată de oficialii români drept „pragmatică”, un termen care sugerează o abordare practică și orientată spre soluții. Într-o postare pe rețelele sociale, premierul Ciolacu a detaliat principalele subiecte discutate, subliniind importanța relațiilor bilaterale dintre România și Ungaria. Cele două state au convenit asupra unui potențial neexploatat în domeniul schimburilor comerciale, care în prezent se ridică la aproximativ 13 miliarde de euro.
Mai important, au discutat despre realizarea unui proiect de infrastructură major, o legătură feroviară de mare viteză între Budapesta și București. Acest proiect nu doar că promite să îmbunătățească conexiunile dintre cele două capitale, dar are și un impact semnificativ asupra rețelelor feroviare din Europa Centrală. În contextul în care Ungaria deține Președinția Consiliului Uniunii Europene în acest semestru, cooperarea dintre cele două țări devine crucială pentru consolidarea agendei strategice europene.
„Am avut astăzi o discuție pragmatică cu Prim-Ministrul Ungariei, domnul Viktor Orban, pe subiectele de interes comun ale cooperării noastre bilaterale. Schimburile noastre comerciale se ridică la aproximativ 13 miliarde de Euro și am agreat împreună cu omologul maghiar că există în continuare un potential neexploatat.
I-am transmis premierului Orban că dorim să lucrăm împreună pentru consolidarea unei agende bilaterale pozitive, în beneficiul cetățenilor noștri, indiferent de etnie. Totodată, am convenit să începem studiile de fezabilitate privind realizarea unui proiect fanion la nivel bilateral – legătura #feroviară de mare viteză Budapesta–București, un proiect strategic, de interes regional, cu impact la nivelul rețelelor feroviare din regiunea Europei Centrale.
Ungaria deține Președinția Consiliului UE în acest semestru, iar, în această calitate, România se bazează pe acțiunea onestă a Ungariei pentru consolidarea Agendei strategice europene. Totodată, i-am mulțumit Prim-ministrului Viktor Orban pentru susținerea fără echivoc a aderării României la spațiul #Schengen și cu frontierele terestre”, a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook.
Ce a primit în timp ce vizita Băile Tușnad
După întâlnirea de la Vila Lac, Viktor Orban a participat la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad, un eveniment emblematic pentru agenda sa politică. Aici, Orban a fost întâmpinat într-un mod simbolic, de un bărbat îmbrăcat în costum militar de husar care i-a dat acestuia o șapcă militară tradițională, un element de mare încărcătură simbolică pentru naționalismul ungar. În discursul său, Orban a abordat teme de mare importanță pentru electoratul său, reafirmând angajamentul față de valorile naționaliste și promovând o viziune revizionistă asupra istoriei și teritoriului Ungariei.
Acest discurs a fost cu atât mai notabil cu cât Orban a adus în prim-plan o viziune a „Ungariei Mari”, din care fac parte teritorii actuale din România, Slovacia, Ucraina și Serbia. Tema centrală a discursului, „Pe drumul drept”, a fost interpretată de mulți ca o reafirmare a angajamentului său față de politica naționalistă și conservatoare.
Sursa foto: Arhivă