Redactia.ro
Home » Știri » Cum afectează greva profesorilor vacanța de vară? Elevii ar trebui să recupereze orele pierdute

Cum afectează greva profesorilor vacanța de vară? Elevii ar trebui să recupereze orele pierdute

Ligia Deca, despre ce se va întâmpla cu anul școlar: „Dacă profesorii nu se vor întoarce la clase, va trebui să luăm în calcul acest scenariu!”

Cum afectează greva profesorilor vacanța de vară? Elevii ar trebui să recupereze orele pierdute. Iată detaliile!

Cum afectează greva profesorilor vacanța de vară

Vacanța de vară este un subiect de interes major pentru elevi, mai ales în contextul încheierii grevei profesorilor. Cu toate acestea, există încă incertitudine cu privire la modul în care va fi afectată vacanța și dacă elevii vor trebui să recupereze orele pierdute.

Ministrul educației, Ligia Deca, a transmis că programul nu va fi afectat de greva profesorilor, ceea ce aduce un pic de liniște elevilor. Cu toate acestea, elevii așteaptă cu nerăbdare o comunicare oficială care să clarifice acest aspect. Momentan, data încheierii școlii este stabilită pentru 16 iunie, iar conform calendarului, vacanța de vară ar trebui să înceapă în acea perioadă.

Un alt aspect important care susține argumentul că orele nu ar trebui recuperate este vremea caldă de afară. Cu temperaturi ridicate și vreme favorabilă activităților în aer liber, mulți consideră că elevii ar trebui să se bucure de vacanță și să profite de aceste condiții prielnice pentru relaxare și recreere.

Elevii ar trebui să recupereze orele pierdute

Iată ce a dreclarat ministru Ligia Deca, conform Edupedu.ro!

„În ceea ce privește alte chestiuni, trebuie să ne aducem aminte că motivul pentru care școala se termină în jur de 15 iunie, urmată de examenele naționale, într-un calendar destul de strâns, este legat de modul în care se desfășoară activitatea de învățământ în toată țara, atunci când temperaturile cresc.

Pentru binele nostru, al tuturor, și mai ales pentru binele copiilor, este bine ca perioada cu temperaturi ridicate să nu fie o perioadă în care se desfășoară activități școlare, mai ales acolo unde infrastructura nu permite, da, răcirea temperaturilor în școli. Din acest motiv, din nou, pentru binele elevilor, este bine să rămânem în calendarul școlar asumat.

Nu mai vorbesc că, dacă am avea o situație de prelungire, s-ar suprapune cu datele examenelor naționale, contextul în care multe unități de învățământ devin centre de evaluare. Deci, nu este de dorit pe niciun palier să prelungim calendarul școlar”, a explicat Ligia Deca.

Deși orele nu vor fi recuperate în această vară, Ligia Deca vorbește despre o eventuală recuperare a orelor,  cel mai probabil, la începutul anului viitor.

„Clasele terminale au terminat de parcurs materia până când greva să fi început. Pentru ei este esențial să se poată încheia situația școlară și este esențial să rămânem în calendarul de examene naționale. Pentru celelalte clase vom încerca să găsim soluția astfel încât să nu intrăm foarte mult în vară, având în vedere infrastructura, căldura, vom încerca să refacem planificările astfel încât să putem să recuperăm la începutul anului următor. Această problemă nu există la clasele a VIII-a și a XII-a”, a mai declarat Deca.

Probele orale de la Bacalaureat, echivalate cu mediile din liceu

Ministerul Educației a anunțat că se vor introduce modificări importante în ceea ce privește examenul de Bacalaureat. În noua reglementare, probele „la oral” vor fi eliminate, urmând să fie înlocuite cu evaluarea mediei obținute de elevi pe parcursul perioadei de liceu. Aceste medii vor fi echivalate cu niveluri specifice de competențe.

Astfel, elevii care au obținut o medie între 5 și 6.99 vor fi încadrați în nivelul „utilizator mediu”. Cei cu o medie între 7 și 8.49 vor fi clasificați la nivelul „utilizator avansat”, în timp ce elevii cu o medie între 8.50 și 10 vor primi nivelul „utilizator experimentat”.

„Pentru stabilirea nivelului de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă la examenul naţional de bacalaureat 2023 se calculează media aritmetică a mediilor anuale obţinute pe parcursul învăţământului liceal la disciplina limba şi literatura română/limba şi literatura maternă în clasele a IX-a – a XII-a pentru absolvenţii învăţământului de zi, respectiv în clasele a IX-a – a XIII-a pentru absolvenţii învăţământului seral/frecvenţă redusă/absolvenţii învăţământului de zi, profil pedagogic, care au studiat cinci ani de liceu.

Pentru candidaţii la examenul naţional de bacalaureat 2023, absolvenţi de studii liceale, care au urmat şi învăţământ profesional, calculul mediei aritmetice pentru stabilirea nivelului de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă se face exclusiv pe baza mediilor anuale obţinute pe parcursul învăţământului liceal, indiferent de numărul de ani corespunzător studiilor liceale”, a transmis Ministerul Educaţiei.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: