Un grup de patru români a dat o lovitură majoră în România, păgubind supermarketuri printr-o schemă de fraudă cu bonuri false pentru ambalajele din sistemul de garanție-returnare (SGR). Aceștia au reușit să obțină un prejudiciu de 300.000 de lei, însă planurile lor nu s-au oprit aici, încercând să repete schema și în Germania. În ciuda succesului din România, frauda nu a funcționat în Germania, unde sistemul de verificare a detectat falsurile.
Schema de fraudă: Cum acționau hoții
Conform anchetatorilor, cei patru suspecți – trei zugravi și un șofer – au falsificat vouchere pentru peste 600.000 de sticle. Aceștia acționau prin decontarea acestor bonuri în diverse supermarketuri din întreaga țară, reușind astfel să obțină în schimbul fiecărui bon între 200 și 300 de lei. Schema a început în București, dar a fost extinsă rapid în alte orașe din România, precum Deva, Caracal, Satu Mare, Cluj și Vâlcea. În total, au vizitat aproximativ 300 de magazine, creând un prejudiciu uriaș.
Hoții își cumpărau un produs de valoare mică, apoi solicitau contravaloarea în bani pentru bonurile SGR falsificate. În acest fel, au reușit să păcălească sistemul și să colecteze o sumă considerabilă. Autoritățile au identificat această operațiune ca fiind una de mare amploare și sofisticată, cei implicați folosind echipamente de falsificare, inclusiv suluri de hârtie și imprimante specializate.
Tentativa de fraudă în Germania
Cu succesul din România în spate, hoții și-au extins aria de acțiune și au încercat să aplice aceeași schemă și în Germania. În Germania, sistemul SGR funcționează similar, oferind 25 de cenți pentru fiecare sticlă returnată. Cu toate acestea, în Germania, sistemul de verificare a bonurilor este mai avansat, recunoscând bonurile utilizate anterior, ceea ce a dus la eșecul tentativei de fraudă.
Conform declarațiilor oferite de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), Bogdan Ghebaur, sistemul german a identificat rapid falsurile, iar hoții nu au reușit să obțină sumele vizate. De asemenea, polițiștii au efectuat percheziții la domiciliile suspecților și au descoperit toate materialele necesare falsificării bonurilor, inclusiv imprimante și role de hârtie folosite pentru tipărirea bonurilor false.
Operațiunea în România: O schemă de succes
Până la descoperirea fraudei, cei patru români au reușit să adune o sumă impresionantă de 300.000 de lei. Schema lor a funcționat timp de mai multe luni, afectând o gamă largă de supermarketuri din România. Cu fiecare magazin vizitat, hoții obțineau în jur de 200-300 de lei per bon fals, ceea ce a permis acumularea unei sume considerabile.
Operațiunea a fost însă oprită de autoritățile române, care au reușit să descopere activitățile infractorilor. Aceștia au acționat într-un mod bine organizat, trecând prin diferite orașe din România și aplicând aceeași metodă de fraudă. Anchetatorii au detaliat cum cei patru infractori au creat o rețea prin care au distribuit bonurile false și au obținut rapid bani, fără să fie detectați inițial.
În ciuda reușitei lor în România, încercarea de a aplica aceeași schemă în străinătate nu a avut același rezultat. În Germania, tehnologia avansată și sistemul de securitate bine pus la punct al magazinelor au împiedicat continuarea fraudei. Hoții au fost descoperiți rapid, iar acum se confruntă cu acuzații grave atât în România, cât și posibil în Germania.