Redactia.ro
Home » Știri » Cum decurge, de fapt, un test de COVID-19 și în cât timp e gata rezultatul

Cum decurge, de fapt, un test de COVID-19 și în cât timp e gata rezultatul

test

Exista mai multe modalitati prin care putem afla daca suntem printre victimele temutului virus Covid-19. Pe piata medicala din Romania exista mai multe teste de Covid-19. Iata cum decurge testarea in functie de metoda aleasa de pacient si cat de repede vine rezultatul.

Infectia cu virusul Covid-19 se prezinta cu o serie de simpltome, marea majoritate extrem de asemanatoare cu cele intalnite la alte afectiuni ale cailor respiratorii, de la comuna raceala, pana la gripa sezoniera, dar si tipuri de alergii care afecteaza organele care ne ajuta sa respiram.

Testul RT-PCR, cum se face si cand vine rezultatul

Cea mai intalnita modalitate de a afla daca pacientul a contactat virusul Covid-19 este testarea RT-PCR. Este vorba de un test rapid care presupune analiza secretiilor mucoasei nazale si bucale de la pacienti. Trebuie realizata recoltarea unui simplu exudat nazofaringian. Timpul pentru aflarea rezultatului este de 48 de ore de la efectuarea recoltarii. Acest tip de testare se poate realiza la orice pacient dornic sa afle daca a contractat virusul Covid-19.

Test SARS COV2, cum decurge si cand vine rezultatul

Simptomele date de virusul Covid-19 si cele date de gripa de sezon sunt extrem de asemanatoare. Doar testele pot confirma sau infirma infectarea cu temutul virus SARS COV2, cel care a creat haos in lumea intreaga. In cazul unui pacient care isi doreste sa efectueze un test SARS COV2, acesta trebuie sa stie ca este necesara recoltarea unui exsudat nazofaringian. Rezultatul testului va fi disponibil in 3 zile lucratoare. Acest tip de test este disponibil tuturor pacientilor care isi doresc sa se testeze. Specialistii sanitari recomanda ca inainte de test sa nu se consume alimente cel putin cu 4 ore inainte de recoltare pentru o acuratete cat mai buna a rezultatului.

Testul de anticorpi, cum se face si cand vine rezultatul

Testele de anticorpi au rolul de a confirma sau infirma prezenta infectiei Covid-19 in organismul pacientului. Testarea se realizeaza prin prelevarea unei probe de sange. Rezultatul va fi disponibil in 72 de ore de cand proba ajunge in laborator. Se recomanda ca inainte cu 8 ore de recoltare sa nu se consume alimente pentru un rezultat cat mai clar.

Testele pozitive, la DSP

Toate testele pozitive de Covid-19 sunt centralizate de laboratoarele de testare, fie acestea de stat sau din sistemul privat. Conform procedurilor, acestea se vor trimise la Direcțiile de Sănătate Publică și la Institutul Național de Sănătate Publică.

Toate persoanele pozitive de Covid-19 vor primi indicații precise de la DSP-ul de care apartin, urmand sa stea in toata aceasta perioada in izolare la domiciliu sau intr-o locatie care le permite acest lucru. In unele cazuri, pacientii cu Covid-19 ar putea sa astepte mai multe zile pentru a fi contactati de autoritatile sanitare, din pricina volumului foarte mare de infectari zilnice.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: