Redactia.ro
Home » Știri » Cum pot scăpa mai repede de datorii românii cu credite. Trucul legal pe care băncile nu vor să-l știi

Cum pot scăpa mai repede de datorii românii cu credite. Trucul legal pe care băncile nu vor să-l știi

Ce pot face românii cu credite care nu își mai pot plăti ratele. Unde pot găsi sprijin

Românii cu rate la bănci trec printr-o perioadă extrem de dificilă în această perioadă. Creditele au explodat în ultimele luni, după creșterea IRCC.

Indicele IRCC a atins un nivel record, de 5,71%. Asta înseamnă că ratele lunare au crescut vertiginos. Aproape o jumătate de milion de români au primit, la început de an 2023, înștiințarea că rata lor la bancă s-a majorat cu câteva sute de lei.

IRCC a crescut cu 40% de la 1 ianuarie

Începând cu 1 ianuarie 2023, IRCC trimestrial a crescut puternic, iar odată cu el ratele a sute de mii de români care au credite bancare a căror rată se calculează în funcție de evoluția acestui indice.

IRCC trimestrial a crescut la 5,71% pe an în prima zi a anului, valoarea medie calculată pentru trimestrul al treilea din 2022.

Ea este în creștere cu 40% față de valoarea medie din trimestrul doi al anului trecut (actuală), folosită la calcularea ratelor până la 31 decembrie. Potrivit Economica.net, aproximativ 450.000 de români au credite cu indicele de referintă IRCC.

Plăteşte anticipat

Din fericire, există și vești bune! Specialiștii ne spun cum putem scăpa de datorii. Aceștia spun că cetățenii care au credite în lei şi rata calculată prin IRCC pot folosi următoarele trei luni pentru a datora mai puțini bani băncii.

„În primii ani ai împrumutului dobânda reprezintă un procent foarte mare din rată. Astfel, dacă reuşim să facem o plată anticipată, atenţie, cu reducerea perioadei şi să acoperim partea principală vom scăpa, astfel, de o lună din credit”, potrivit Observator News.

De exemplu, pentru un credit de 250.000 de lei pe 30 de ani, rata ajunge aproape de 1.500 de lei. Doar 250 de lei din ea înseamnă principalul – restul este dobânda. Cine plăteşte anticipat, cu reducerea perioadei, cei 250 de lei, scapă mai repede de datorii.

Atenție la capcane

„Câteva capcane în care pică lumea: consideră că trebuie să te duci cu trei rate, trebuie să te duci cu bani mulţi. Nu e adevărat. Ideal este să faci plata anticipată a doua zi după scadenţă.

Explicaţia e foarte simplă. Din toate plăţile anticipate, banca întâi îşi va trage dobânda de la ziua scadenţei până la ziua în care ai făcut plata”, a spus Adrian Asoltanie, consultant financiar, pentru sursa citată.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: