Redactia.ro
Home » Știri » Cum se calculează un punct de pensii în 2023. Ce valoare au punctajele lunare și anuale

Cum se calculează un punct de pensii în 2023. Ce valoare au punctajele lunare și anuale

Pensiile generale ale românilor au fost subiectul unor ample discuții în ultimele luni, iar Sindicatul Polițiștilor din România „Diamantul” a oferit câteva explicații cu privire la acest aspect. Este important să cunoaștem cum se calculează un punct de pensie, punctajele lunare și anuale, precum și stagiul de cotizare.

Stagiul de cotizare reprezintă un aspect extrem de important în calculul pensiilor românilor, acesta trebuind să se încadreze între un prag minim de 15 ani și un prag maxim de 35 de ani. În prezent, vârsta de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei. În momentul în care se calculează pensia comună, trebuie avute în vedere și alte aspecte.

Cum se calculează un punct de pensii

Cuantumul pensiei comune este determinat de înmulțirea punctajului mediu anual cu un punct de pensie. Sindicatul Polițiștilor din România „Diamantul” a explicat că sistemul pensiilor generale este similar cu cel al pensiilor speciale.

În primul rând, s-a menționat calculul pensiei comune, așa cum a fost prezentat mai sus (punctajul mediu anual x punctul de pensie). Valoarea unui punct de pensie este stabilită de Guvern și, începând cu 1 ianuarie 2023, a ajuns la 1.785 de lei, înregistrând o creștere de 12,5% față de anul precedent.

Cum se calculează punctajele lunare și anuale

În continuare, sindicaliștii au explicat modul de calcul al punctajelor lunare și anuale. Punctajul lunar se obține prin împărțirea salariului brut la salariul mediu brut pe țară. Pentru cei care lucrează în condiții deosebite, punctajul lunar se majorează cu 25%. Pentru a obține un punctaj anual, se face media punctajelor lunare, adică suma acestora se împarte la 12.

În cazul celor care desfășoară activități în condiții speciale, punctajul anual se majorează cu 50%. Astfel, se obține o valoare pentru un an de muncă. Este important să înțelegem că fiecare lună de muncă are asociat un punctaj lunar, obținut prin împărțirea salariului brut la salariul mediu brut pe țară. În cazul celor care lucrează în condiții deosebite, punctajul lunar se majorează cu 25%.

Pentru a calcula punctajele anuale medii, se efectuează media punctajelor lunare (acestea fiind adunate și împărțite la 12). Astfel, obținem un punctaj anual care este luat în considerare în determinarea cuantumului pensiei.

„Cum se calculează punctajele lunare, anuale medii? Deci pentru fiecare lună de muncă se împarte salariul brut la salariul mediu brut pe țară și se obține un punctaj lunar. Punctajul lunar al celor care lucrează în condiții deosebite se majorează cu 25%.

Punctajul anual al celor care lucrează în condiții speciale se majorează cu 50%. Pentru un an de muncă se face media punctajelor lunare (se adună și se împart la 12) și se obține un punctaj anual”, se arată într-o postare făcută publică pe Facebook de către sindicaliști.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: