Redactia.ro
Home » Stil de viață » Cum se crează un ONG. Care sunt pașii legali de urmat

Cum se crează un ONG. Care sunt pașii legali de urmat

ONG

O organizație neguvernamentală, abreviat ONG, este o instituție care lucrează independent față de activitatea guvernului. Se estimează că numărul organizațiilor neguvernamentale internaționale la peste 40.000.

Cum funcționează un ONG în România

În România, în Legea nr. 246/2005 pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, se precizează că ONG-urile sunt persoane juridice constituite de persoane fizice sau persoane juridice care urmăresc desfășurarea unor activități în interes general sau în interesul unor colectivități locale ori, după caz, în interesul lor personal nepatrimonial. În România persoanele fizice au posibilitatea de a redirecționa 2% din impozitul pe venit către organizațiile neguvernamentale.

Ce trebuie să știi dacă vrei să înființezi un ONG

Primul pas în demararea înfiinţării unui ONG este stabilirea obiectivului. După ce fondatorii, care potrivit legii trebuie să fie minimum 3 persoane, au căzut de acord asupra domeniului în care vor să activeze organizaţia, trebuie să obţină de la Ministerul Justiţiei un document care să ateste că denumirea aleasă nu a fost rezervată de altcineva. Urmează apoi stabilirea unui sediu social, de regulă poate fi locuinţa unuia dintre fondatori.

După ce toate actele au fost obținute și patrimoniul a fost depus la o bancă, dovadă depunerii se adaugă la dosarul final de înființare care se depune la judecătorie, unde trebuie adăugată și dovadă plății taxei de timbru (de aproximativ 20 lei) la CEC sau ANAF, potrivit rolegal.ro.

Trebuie adăugată și o cerere tip către Președintele Judecătoriei prin care se solicitată înscrierea ONG-ului în registrul de persoane juridice fără scop patrimonial și acordarea personalității juridice, și se mai achită o taxă de timbru de 100 lei.

Acte necesare

1.    Dovadă rezervării denumirii (că și în cazul altor companii) – durează cam 5 zile, se obține de la registratură generală a Ministerului de Justiție. Este valabilă 6 luni iar costurile de obținere sunt de 36 lei, și 18 lei pentru prelungire (dacă este cazul)
2.    Cărți de identitate ale fondatorilor
3.    Dovadă sediu social – contract de comodat sau de închiriere (în baza rezervarii denumirii), costul este de aproximativ 30 lei
4.    Acord asociație de proprietari și vecini (după caz) – formular standars pe care îl poți descarcă online
5.    Act constitutiv și statut – trebuie să arate organizarea ONG-ului (membrii fondatori, sediu social, corp de conducere, obiect de activitate, scop și obiective, patrimoniu, drepturile membrilor), acestea trebuiesc autentificare sau legalizate (de către avocat sau notar), costurile sunt de aproximativ 200-300 lei pentru autentificare
6.    Cazier fiscal al fondatorilor/persoanelor juridice (în cazul federației) – se obține gratuit și este valabil 30 zile de la eliberare de către ANAF prin depunerea formularului 504 disponibil online sau la față locului.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: