Redactia.ro
Home » Știri » Cum se numesc localnicii din Băicoi. Sigur nu știai

Cum se numesc localnicii din Băicoi. Sigur nu știai

baicoi

Numele orașului Băicoi, un subiect nesfârșit de bancuri, ascunde, de fapt, o origine surprinzător de obișnuită, iar conotația actuală este rezultatul unei transformări lingvistice. Puțini sunt cei care știu, însă, cum se numesc locuitorii acestui oraș. Iată răspunsul în rândurile de mai jos!

Orașul Băicoi, sursă inepuizabilă de glume și bancuri

Orașul Băicoi din județul Prahova se numără, fără îndoială, printre localitățile din România cu nume amuzante. Împreună cu Găuricea, Dosu, Păcălești, Cuca Măcăii, Udați-Mânzu, Măciuca, Mădulari, Spermezeu, Buda, Fierbinți sau Urlați, Băicoi se bucură de o conotație care a transformat orașul într-un subiect popular pentru bancuri, unele mai vulgare decât altele. Chiar și localnicii s-au obișnuit să fie luați peste picior atunci când își dezvăluie originea.

Unul dintre cele mai cunoscute bancuri legate de Băicoi este legat de expresia „Bună seara, prieteni!”, folosită de Cristi Minculescu de la Iris. Se spune că înainte de a urca pe scenă, artistul obișnuia să strige către publicul său, în stilul occidental: „Bună seara, București!”, „Bună seara, Timișoara!”, „Bună seara, Sibiu!”… Până într-o zi când Iris a susținut un concert în Băicoi. De atunci, bancurile despre Băicoi au inclus și legenda că acolo s-a născut celebrul salut „Bună seara, prieteni!” folosit de către Cristi Minculescu în timpul concertelor pe care le-a susținut alături de formația Iris.

Exista și o altă teorie conform căreia localnicii ingenioși din Prahova au denumit orașul Băicoi pentru a distragă atenția de la problemele reale cu care se confruntă județul, precum evenimentele recente de corupție. De asemenea, se spune că orașul Băicoi din județul Prahova s-a înfrățit cu un mic oraș din Franța. Interesant este faptul că în prezent, locuitorii orașului pronunță numele acestuia ca „Băicoa”.

Cum se numesc, de fapt, locuitorii orașului Băicoi

Dincolo de anecdotele folclorice, numele micului oraș din Prahova are o origine destul de comună. Se crede că acesta derivă de la cuvântul „bai”, care face referire la Baiu, un cioban venit din Munții Baiului, aflat mai la nord de Băicoi, și probabil primul locuitor al satului, împreună cu sufixul „koy”, care înseamnă „sat” în cumană și turcă. Astfel, toponimul Băicoi poate avea semnificația de „satul lui Baiu”. Numele de familie Baiu (mai târziu Baicu) a aparținut familiei care a stăpânit cea mai mare parte a teritoriului satului și rămâne și în prezent unul dintre cele mai frecvente nume de familie din oraș.

Însă cum se numesc locuitorii orașului Băicoi? Răspunsul este mai simplu decât ne-am aștepta și nu există riscul de a pune în încurcătură pe nimeni. Astfel, cei care locuiesc în orașul menționat mai sus se numesc băicoieni.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini