Cum va fi luna ianuarie, conform meteorologilor Accuweaher! Suntem în plin sezon de iarnă, însă în unele zone din România, temperaturile au fost destul de ridicate. În schimb, la munte s-au înregistrat ninsori, frig și temperaturi sub zero. Mai avem doar câteva zile din luna decembrie, iar prognoza AccuWeather arată că prima lună din 2025 va aduce fenomene neobișnuite în toată țara!
Fenomene ciudate în prima lună din 2025
Ȋn ultimele săptămâni, locuitorii din București, ca în majoritatea țării de altfel, s-au confruntat cu temperaturi mult mai ridicate decât ar fi normal. Evident, lumea se întreabă acum dacă vom avea parte de zăpadă iarna aceasta sau vom avea parte de Sărbători și un Revelion cu vreme caldă.
Așadar, meteorologii de la Accuweather au actualizat prognoza meteo pentru Capitala României. Din păcate, primii fulgi de nea nu-și vor face apariția prea curând în București. Abia spre finalul lunii decembrie 2024 sunt anunțate ninsori slabe.
În plus, luna ianuarie 2025 va fi lipsită de precipitații, spre ghinionul românilor. Această anomalie meteorologică ridică semne de întrebare atât în rândul experților climatologi, cât și al oamenilor, obișnuiți ca luna ianuarie să fie geroasă și cu ninsori abundente. Ei bine, vremea va fi total diferită la începutul anului viitor!
Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni ne indică o iarnă destul de stabilă, cu temperaturi și precipitații apropiate de normalul climatologic, dar cu câteva excepții regionale.
În timp ce regiunile estice și sud-estice vor experimenta temperaturi mai ridicate, vestul și zonele montane vor avea parte de temperaturi ușor mai scăzute. Regimul pluviometric variază, de la excedentar în anumite zone, la un ușor deficit în altele.
Cum va fi vremea de Crăciun
În săptămâna 23 – 30 decembrie, valorile termice vor fi uşor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile estice şi sud-estice, dar şi uşor mai coborâte în cele vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.
Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile extracarpatice, precum şi în extremitatea de vest a ţării, dar şi local deficitar în extremitatea de nord-vest, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
Vor fi precipitații de Crăciun în Capitală, însă temperaturile nu vor permite formarea de ninsori. Pe 25 decembrie, se așteaptă 7 grade Celsius în București, iar în următoarele două zile vor fi 8, respectiv 7 grade.
Ȋn prima și a doua zi de Crăciun sunt prognozate ploi în Capitală. Vremea se va răci apoi, cu maxime de 0 sau 1 grade Celsius în timpul zilei la finalul lunii decembrie și început de ianuarie. Ninsorile nu-și vor face însă apariția. Abia pe data de 25 ianuarie se prognozează ninsori puternice în București.
Schimbările climatice
Această situație neobișnuită reflectă schimbările climatice globale și tendințele de încălzire care afectează inclusiv Europa de Est. Temperaturile pozitive în ianuarie pot influența flora și fauna, perturbând ritmurile naturale. De exemplu, unele plante pot înflori prematur, iar insectele pot deveni active înainte de vreme.
Temperaturile mai ridicate pot duce la economii pentru încălzire, ceea ce este benefic pentru gospodării și infrastructura energetică.
Lipsa zăpezii poate însemna rezerve mai mici de apă pentru lunile de primăvară și vară, având un impact asupra agriculturii. Deși un an cald nu înseamnă neapărat o tendință permanentă, un ianuarie complet fără temperaturi negative poate fi un semn al schimbărilor climatice pe termen lung.