Redactia.ro
Home » Știri » Cuvântul pe care aproape 90 la sută dintre români îl scriu greșit. Care este forma corectă

Cuvântul pe care aproape 90 la sută dintre români îl scriu greșit. Care este forma corectă

Limba română este o limbă veche de 1700 de ani, care s-a conservat foarte bine de-a lungul timpului. Este atât de bine conservată încât, dacă am întâlni pe cineva ca Mircea cel Bătrân, nu ar fi imposibil să ne înțelegem. Româna este o limbă fonetică, ceea ce înseamnă că majoritatea cuvintelor sunt citite așa cum se scriu. Cu toate acestea, limba română aduce cu sine și sute de particularități de pronunție. În plus, există numeroase cuvinte care creează dificultăți vorbitorilor în a le scrie corect. Unul dintre aceste cuvinte este greșit scris de către aproape 90% dintre români.

Cuvântul pe care aproape 90 la sută dintre români îl scriu pronunță greșit

Potrivit experților în lingvistică, printre cuvintele care creează cele mai multe probleme se regăsește și „repercusiune”, fiind incorect scris de către 87% dintre români. Cei mai mulți adaugă o literă în plus, anume „r” în interiorul cuvântului, formând greșit cuvântul „repercursiune”. Forma corectă este „repercusiune”, care înseamnă consecință sau urmare și provine din limba franceză, cu forma originală „repercussion”.

Există și alte numeroase cuvinte pe care mulți români le folosesc greșit. Lista acestora este interminabilă, dar pentru a da câteva exemple, amintim „servici” în loc de „serviciu”, „inopinant” în loc de „inopinat”, „monstră” în loc de „mostră”, „chibrite” în loc de „chibrituri”, „bacnotă” în loc de „bancnotă” și altele.

Curiozități despre limba română

Cel mai lung cuvânt în limba română cu o singură vocală este „abracadabranta”, având 14 litere și însemnând bizar, neobișnuit, încâlcit etc.

Cel mai lung cuvânt care începe și se termină cu vocală, iar în rest conține doar consoane este „înspre”.

Limba română este considerată a fi una dintre cele mai complexe limbi datorită multiplelor conjugări existente.

Există cuvinte în limba română care conțin toate literele cu semne diacritice din alfabetul român. De exemplu, „înfățișând”, „îmbrățișând” etc.

Aproximativ 40% din totalul cuvintelor din limba română provin din limba franceză, italiană și într-o mică măsură din limba turcă.

Limba română este una dintre cele cinci limbi în care se oficiază slujbe pe Muntele Athos.

În limba română, consoana „X” este una dintre cele mai rare consoane întâlnite în cuvinte, urmată de „J”.

În DEX (Dicționarul Explicativ al Limbii Române), vom găsi doar câte un singur cuvânt care începe și se termină cu literele „h”, „î”, „j” și „x”: „hemistih”, „înzăvorî”, „jivraj”, „xerox”.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: