Redactia.ro
Home » Știri » De ce este bine să pui salcie în casă de Florii. Este considerată talisman împotriva spiritelor rele

De ce este bine să pui salcie în casă de Florii. Este considerată talisman împotriva spiritelor rele

Floriile se sărbătoresc cu o săptămână înainte de Paște. Se mai numesc și Duminica Patimilor sau Duminica Floriilor a Patimilor Domnului. În România există numeroase tradiții și superstiții de Florii, o sărbătoare cu mare însemnătate pentru creștini. Printre tradițiile de care creștenii țin cont în Duminica Floriilor se numără și salcia care se pune la intrarea în casă.

De ce e bine să pui salcie în casă de Florii

Anul acesta, creștinii ortodocși sărbătoresc Floriile la data de 17 aprilie și deja au început să se pregătească. Odată cu sărbătoarea, românii țin cont de mai multe tradiții, pentru a se asigura că le va merge bine, vor fi feriți de rele și ghinionul va sta departe de ei.

În ziua de Florii, oamenii duc la biserica ramuri de salcie, acesta fiind unul dintre cele mai importante obiceiuri ale acestei sărbători. Crenguțele sunt sfințite de către preoți, după care sunt luate de credincioși pentru a le duce acasă. Acestea se pun la streașina casei, la poartă sau la ușa de la intrare pentru a feri casa de spiritele rele și pentru a aduce bunăstare în acel cămin.

Salcia, talisman împotriva spiritelor rele

În popor există dintotdeauna credinţa că salcia are puteri miraculoase: alungă duhurile necurate, iar animalele si pământurile sunt ferite de duhurile rele.

Există și obiceiul lovirii uşoare cu crenguţa de salcie. Părinţii îşi loveau uşor cu ramurile de salcie copiii, spunând: „Bătaia salciei, sa fii sănătos ca aceasta!”

Salcia se mai pune și la icoane și se spune despre ea că ajută la tămăduirea bolilor, chiar la infertilitate sau alungă ghinionul și se păstrează până la sărbătoarea următoare. Ramurile de salcie se ard puțin când tună, fulgeră sau este furtună, pentru a proteja casa.

Salcia, pusă și în apa în care se îmbăiau copiii

Mugurii de salcie au fost întotdeauna considerați vindecători. Cei care mâncau muguri de salcie, scăpau de friguri și de alte boli. Mugurii de salcie erau introdusi și în aluatul pentru pâine.

În popor, mai există credința ca salcia sfințită aruncată în foc, poate ajuta în cazul unui incendiu. Tot pentru a-i scăpa de duhurile rele, salcia era pusă în apa în care se îmbăiau copiii.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: