Redactia.ro
Home » Stil de viață » De ce este izvorul de la Mănăstirea Izbuc unic în Europa

De ce este izvorul de la Mănăstirea Izbuc unic în Europa

De ce este izvorul de la Mănăstirea Izbuc unic în Europa

Platoul carstic Vașcău nu este atât de cunoscut, dar ar trebui pentru că este un loc aparte. Acesta face parte din Munții Codru-Moma și reprezintă ramura vestică a Munților Apuseni. Descoperă de ce este izvorul de la Mănăstirea Izbuc unic în Europa.

Munții Codru-Moma, locul special și mai puțin cunoscut în România

Munții Codru-Moma au o altitudine maximă de 1.112 m, la Vârful Pleșu. Situat la o altitudine de 600-700m, Platoul carstic Vașcău se prezintă ca un platou calcaros suspendat, mărginit de văi. Suprafața sa este de aproximativ 90 km2.
Platoul impresionează prin numeroase forme exocarstice (suprafața carstică): doline, văi carstice, uvale, bazine închise și câmpuri de pavaje calcaroase.

Acestea prezintă un peisaj foarte special, mai puțin vizitat de turiști din cauza izolării sale. Acest peisaj haotic între două rânduri de vârfuri se datorează numărului mare de doline de toate dimensiunile. Drumul forestier Vașcău – Câmp-Moți – Dezna traversează Uvala Aranda, fiind cea mai ușoară cale de acces la această zonă, plină de doline.

În partea de est a platoului o prezență interesantă sunt lacurile mici adăpostite în doline. Aceste lacuri, alimentate în principal din apa ploilor, s-au format ca urmare a impermeabilizării fundului dolinelor cu argilă. Nuanța roșiatică a argilei din zonă contrastează puternic cu vegetația din jur.

Platoul carstic Vascău și satele rupte din poveștile bunicilor

Platoul carstic Vascău este un platou locuit în partea sa estică. Aici se află cinci sate: Călugări, Izbuc, Izbuc, Câmp, Câmp-Moți și Colești.

Izbucul Călugări, rezervație naturală hidrogeologică, este unic datorită fenomenului de intermitență a apei. Mecanismul de drenaj subteran se manifestă la intervale de 15 minute până la o oră. Acest fenomen este determinat de cantitatea de precipitații. În timpul verilor secetoase, izvorul este secat.

De ce este izvorul de la Mănăstirea Izbuc unic în Europa

Lângă izvor, în 1930, călugării au întemeiat Mănăstirea Izbuc, astăzi un cunoscut loc de reculegere și pelerinaj. Aici se află 2 biserici, dintre care una este din lemn. Biserica de lemn, construită în 1696, a fost adusă de la Beiuș în 1957.
La mănăstire se poate ajunge din Cărpinet (situat pe DN76 Oradea – Deva) urmând drumul asfaltat de 9,5 km până la mănăstire. Există și un traseu turistic, marcat cu triunghi albastru, care face legătura între Cărpinet și Mănăstirea Izbuc.

Mănăstirea Izbuc, situată la poalele Munților Codru Moma, la aproximativ 100 de kilometri de orașul Oradea, este cunoscută pentru izvorul care țâșnește intermitent printre pietre și ale cărui ape sunt tămăduitoare. În Cartea de Aur a mănăstirii sunt consemnate mesajele de mulțumire ale celor care s-au vindecat de-a lungul timpului, inclusiv de boli incurabile, după ce au băut această apă.

Cea mai mare parte a platoului carstic Vașcău este declarată arie naturală protejată. Este vorba de zona de la sud de satele Câmp, Câmp-Moți și de drumul forestier care duce spre Uvala Arânda.

Cum ajungi în zona platoului Vașcău

de pe DN 76 Oradea-Deva care traversează atât localitatea Vașcău cât și satul Cărpinet. Există 2 drumuri asfaltate care urcă pe Platoul Vașcău, respectiv spre satele Câmp și Izbuc. Drumul forestier care pleacă de pe șoseaua Suștiu-Briheni și duce spre Colești este în stare proastă.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: