Redactia.ro
Home » Știri » De ce pe unele blocuri apare un triunghi într-un pătrat portocaliu? Ce înseamnă semnul

De ce pe unele blocuri apare un triunghi într-un pătrat portocaliu? Ce înseamnă semnul

semn adapost civil

Semnul care apare pe unele blocuri din România și semnificația acestuia. Deși semnul este prezent în lege încă din anul 2015 puțini sunt cei care cunosc ce înseamnă un triunghi plasat într-un pătrat portocaliu, aflat pe fațadele unor blocuri din România. Iată despre ce este vorba.

Ce semnifică semnul portocaliu în formă de triunghi încadrat într-un pătrat

Semnul portocaliu în formă de triunghi într-un pătrat de pe fațada unui bloc indică faptul că subsolul clădirii este destinat a fi utilizat ca adăpost de protecție civilă în cazul unor situații de urgență, precum un bombardament sau o calamitate natural.

Încă din anul 2015, semnul adăposturilor de protecție civilă a fost legiferat prin intermediul unui cadru legal, iar IGSU a întocmit o listă a acestor spații. Potrivit reprezentanților instituției, la nivel național există 4.538 de astfel de adăposturi, cele mai multe fiind în București – 1.171, iar cele mai puține în Vrancea și Ialomița, unde sunt disponibile doar 13 astfel de adăposturi.

Fiecare sector al orașului dispune de un număr specific de adăposturi civile, atât publice, cât și private. Sectorul 2 deține cel mai mare număr de adăposturi civile, cu un total de 343, în timp ce Sectorul 6 are cel mai mic număr de astfel de adăposturi, cu un total de 58.

În ciuda acestui fapt, din păcate, multe dintre aceste adăposturi nu mai corespund, conform legii, normelor pentru instalații sanitare, electrice și de aerisire funcționale. De asemenea, cele care încă sunt funcționale nu au mai fost verificate sau reparate de foarte mult timp și reprezintă un pericol pentru sănătatea și integritatea celor care ar fi nevoiți să se adăpostească acolo.

Adăposturile de protecție civilă din țară sunt într-o stare deplorabilă

O situație îngrijorătoare a adăposturilor de protecție civilă este întâlnită în județul Buzău. Deși există 39 de astfel de adăposturi, toate sunt în stare precară și nu au dotările necesare. Mai mult decât atât, multe dintre ele sunt folosite de către locatari pe post de deposit pentru murături, biciclete sau ale lucruri pe care nu se îndură să le arunce la groapa de gunoi.

Potrivit șefului protecției civile, în cazul unei urgențe, ar fi posibil să se monteze filtre de aer în câteva ore, astfel încât oamenii să poată sta într-un adăpost de protecție civilă în condiții de siguranță în cazul unui atac chimic sau a altor situații periculoase similare.

„Avem 39 de adăposturi, starea lor este funcționabilă, singura problemă este că ele la ora actuală sunt ocupate de cetățenii de pe scările respective. Dar fiecare cetățean de pe scara respectivă știe conform legii că în termen de 24 de ore trebuie să părăsească aceste adăposturi. Ele sunt întreținute tocmai de aia le-am lăsat în grija lor întrucât au și lumină în ele, au căldură în ele, a declarat acesta.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: