Redactia.ro
Home » Știri » De ce poartă femeile batic în biserică și bărbații nu

De ce poartă femeile batic în biserică și bărbații nu

De ce poartă femeile batic în biserică și bărbații nu

Iată de ce poartă femeile batic în biserică și bărbații nu. Ce spun preoții.

De ce poartă femeile batic în biserică și bărbații nu

Deși nu peste tot în țară și nu de toată lumea, obiceiul ca femeile să poarte batic, o eșarfă sau un șal pe cap încă există. În ziua de azi, însă, își acoperă capul doar femeile care vor să facă acest lucru.

Iar acest lucru nu e o tradiție propriu zisă, ci ține de rânduila Bisericii. Datează din moștenirea Apostolului Pavel. În prima epistolă din Corinteni 11, apostolul Pavel spune:  „Orice femeie care se roagă sau profețește cu capul descoperit își dezonorează capul – este același lucru cu a avea capul ras”. Iar în secolul I, capul ras al femeilor era privit cu dispreț.

În cultura antică, părul era considerat cel mai colorat element al frumuseții femeii, iar acoperirea lui arăta modestia. Hetairai (curtezanele) grecești umblau cu capul descoperit, în timp ce femeile de familie își acopereau capul, arătându-și loialitatea față de soț. Astfel, femeile modeste (adică creștinele cu frică de Dumnezeu) trebuie să-și acopere capul, a relatat Libertatea.

Potrivit crestinortodox.ro, când o femeie intră in biserică, i se cere să-si acopere capul. Pe de altă parte, dimpotrivă, bărbatului i se spune că nu trebuie să aibă ceva pe cap în biserică. În acest sens, Sfântul Apostol Pavel spune: „Orice bărbat care se roagă sau prorocește, având capul acoperit, necinstește capul său (pe Hristos), iar orice femeie care se roagă sau prorocește, cu capul neacoperit, își necinstește capul” (I Cor. 11, 4-5).

Sfantul Maxim Marturisitorul spune ca descoperirea capului simbolizeaza mintea care, in vremea rugaciunii, trebuie sa fie locuita de Logos, de Cuvantul lui Dumnezeu. Adica nu trebuie sa mai aiba in ea alte ganduri lumesti, conform sursei menționate mai sus.

Totodată, Biserica ne spune că bărbatul este cap femeii si că „femeile trebuie sa se supuna barbatilor” (Efeseni 5, 22). Acest lucru înseamnă că odata ce mintea (capul) a fost luminata de Logos, ea trebuie acoperita, adica nu trebuie sa mai punem in ea ceva mai presus de Cuvantul primit, caci altfel se intuneca. Iata motivul pentru care femeia trebuie sa-si acopere capul, a relatat crestinortodox.ro.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: