Redactia.ro
Home » Știri » De ce se ține post negru în Vinerea Marea. Rugăciunea pe care credincioșii trebuie să o rostească în această zi

De ce se ține post negru în Vinerea Marea. Rugăciunea pe care credincioșii trebuie să o rostească în această zi

post negru

Vinerea Mare este o sărbătoare creștină care marchează crucificarea și moartea lui Isus Cristos. Această sărbătoare este celebrată în fiecare an în ultima vineri din timpul Postului Mare, care este perioada de pregătire spirituală pentru Paștele creștin. În această zi, preoții îi îndeamnă pe creștini să țină post negru. Iată motivul pentru care mulți dintre ai aleg să nu mănânce nimic în Vinerea Mare.

De ce se ține post negru în Vinerea Mare

Vinerea Mare este o zi de post și abstinență în care credincioșii se abțin de la consumul de carne și alte alimente bogate. În această zi, biserica este decorată în negru sau roșu, iar icoanele și crucifixele sunt acoperite cu pânză neagră.

Această sărbătoare este marcată de slujba Liturghiei celor 12 Evanghelii, care este considerată una dintre cele mai importante și emoționante ceremonii religioase din an. În această slujbă, preotul citește 12 pasaje din evanghelia care descriu ultimele momente din viața lui Isus Cristos, inclusiv trădarea, arestarea, judecata și execuția sa.

În ziua de 14 aprilie 2023, Biserica îndeamnă credincioșii să respecte un post riguros, fără a consuma niciun fel de alimente sau apă până la ora 3 după-amiaza. Această practică este un simbol al suferinței lui Isus Hristos pe cruce și al jertfei Sale supreme pentru a salva omenirea și creștinismul.

Regulile pe care creștinii trebuie să le respecte în timpul postului negru

În timpul postului negru, conform tradiției religioase, este important să nu te certi cu nimeni și să încerci să-ți stăpânești supărarea, la fel ca în cazul postului simplu. De asemenea, se spune că trebuie să respecți acest post în fața ispitelor, oricare ar fi acestea.

Este important de menționat că ora până când durează postul negru are o semnificație aparte. Astfel, la ora 12, se consideră că Isus Hristos a fost răstignit, iar la ora 15 și-a dat ultima suflare pe cruce. La ora 18, trupul Mântuitorului a fost dat jos de pe cruce și îngropat, iar seara, la ora 21, piatra a fost așezată pe mormânt și pecetluită.

La miezul nopții, potrivit tradiției religioase, Isus Hristos a coborât în iad, unde a eliberat sufletele celor care nu își meritau pedeapsa. Acest moment este considerat unul dintre cele mai importante momente ale postului negru.

Rugăciune Vinerea Mare

„Tu, Iubirea mea crucificată, blândul meu Isus, tu care, pentru a obţine pentru mine o moarte bună, ai binevoit să alegi pentru tine o moarte atât de crudă, aminteşte-ţi că sunt una din oiţele pe care le-ai răscumpărat cu preţul Sângelui tău prea sfânt; tu care, atunci când toţi oamenii din jur mă vor abandona şi nimeni nu va putea să-mi dea un ajutor, eşti singurul care vei putea să mă mângâi şi să mă salvezi, învredniceşte-mă să te primesc ca viatic; nu permite ca să te pierd pentru veşnicie şi să fiu izgonit în infern, departe de tine.

O prea iubitul meu Mântuitor, binevoieşte a mă primi în rănile tale sfinte; de pe acum te îmbrăţişez şi voiesc să-mi dau sufletul, cu ultimul meu suspin, în Rana plină de iubire a coastei tale, spunând acum pentru atunci: Isuse al meu, iertare şi îndurare pentru meritele Sfintelor tale răni! Amin”.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: