Redactia.ro
Home » Știri » De ce se trage clopotul atunci când o persoană moare

De ce se trage clopotul atunci când o persoană moare

clopote

Românii au o multitudine de obiceiuri și tradiții pe care le respectă în momentele-cheie ale vieții lor. Așadar, chiar și trecerea în neființă a unei persoane este marcată de numeroase obiceiuri care trebuie respectate de către cei apropiați persoanei decedate. Iată motivul pentru care se trag clopotele la biserică atunci când o persoană moare!

De ce se trag clopotele la biserică atunci când moare cineva

Atunci când o persoană moare, clopotele de la biserică sunt trase pentru a-i informa pe ceilalți credincioși că un membru al parohiei a decedat și pentru a-i îndemna la rugăciune spre iertarea păcatelor.

În plus, sunetul clopotului are rolul de a aminti credincioșilor despre efemeritatea vieții, dar și despre Judecata de Apoi căreia fiecare dintre ei va fi supus. Glasul clopotului ne duce cu gândul la trâmbița cu care îngerul va vesti sfârșitul lumii și scularea din morminte, la înfricoșata Judecată de Apoi. (Matei 24, 31; 1 Cor. 15, 52; 1 Țes. 4, 16). Trupul persoanei decedate se va acoperi cu o bucată de pânză albă pentru a indica faptul că răposatul se afla sub acoperământul lui Iisus Hristos. (Tbidem, cap. 362, p. 244)

De ce se sărută mâna persoanei decedate

Membrii familiei și ceilalti apropiați ai decedatului obișnuiesc să sărute icoana de pe pieptul mortului, iar cei mai apropiați ca grad rudenie, mâna ori fața mortului, aceasta reprezentând sărutarea cea mai de pe urmă. Acest gest este semnifică iertarea și împăcarea prin care familia își ia rămas bun de la persoana care a trecut la cele veșnice.

De ce se oferă prosoape la înmormântare

Nu există un nume standard de prosoape care se oferă la înmormântare, iar persoanele apropiate decedatului decid câte vor dărui. În principiu, ele se oferă persoanelor dragi și care au avut o legătură puternică cu cel care a trecut în neființă.

Atât prosoapele albe, cât și batistele albe care se dau la înmormântare sunt un simbol al luminii care călăuzește sufletul celui adormit pe calea spre veșnicie, risipind întunericul morții și apropiindu-se de Hristos, „Lumina vieții”.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini