Redactia.ro
Home » Tehnologie » De ce trebuie sa faci upgrade-ul de la HDD la SSD?

De ce trebuie sa faci upgrade-ul de la HDD la SSD?

Daca ai un laptop lent sau care incepe sa ramana fara spatiu pe unitatea de hard, acest lucru poate fi foarte frustrant si iti poate incetini activitatea. Daca nu vrei sa cumperi un laptop nou, atunci exista mai multe optiuni de upgrade pe care le poti face pentru a imbunatati in mod semnificativ eficienta laptopului. Dintre toate upgrade-urile pe care ai putea sa le faci, unul din cele mai importante este inlocuirea HDD-ului cu un SSD, conform specialistilor in reparatii laptop.

Aceste SSD-uri sunt o alegere populara, din mai multe considerente, inclusiv pentru ca preturile pentru ele au scazut foarte mult in ultimii ani, ceea ce le face sa fie mai accesibile.

Avantajele SDD-urilor fata de HDD-urile standard de laptop reprezinta unul din motivele pentru care SSD-urile au devenit atat de populare in configurarea laptopurilor. Conform statisticilor, SSD-urile au acaparat o cota de piata uriasa in ultimii ani, in detrimentul HDD-urilor.

Daca in 2015 se vindeau 470 de milioane de HDD-uri si 105 milioane de SSD-uri, in 2021, se vand circa 330 milioane de HDD-uri si 360 de milioane de SSD-uri.

Diferente intre HDD si SSD

Atunci cand te gandesti sa faci upgrade-ul de la HDD-ul clasic la SSD, este bine sa ai in vedere diferentele dintre acestea. Iata care sunt cele mai importante diferente intre HDD si SSD:
– Un SSD nu are piese mobile asemenea unui HDD. Acest lucru il face sa fie mai silentios si in general sa aiba o durata de utilizare mai mare.
– Un SSD utilizeaza mai putina energie in functionare, in comparatie cu un HDD (cu aproximativ 50% mai putin).
– Un SSD este mai scump decat un HDD, dar asa cum se intampla in zona tehnologiei, preturile pentru SSD-uri au devenit mult mai rezonabile in ultimii ani.
– Capacitatea SSD-ului este in general mai mica decat cea a unui HDD. SSD-ul nu este de obicei mai mare de 1TB pentru unitatile de laptop si 4TB pentru desktop-uri. In schimb, HDD-urile ajung la 2TB pentru laptopuri si 10TB pentru desktopuri.
– Viteza unui SSD la pornire cat si viteza de accesare a fisierelor este mai mare decat in cazul unui HDD.

De ce sa faci trecerea de la HDD la SSD pe laptop?

Care sunt beneficiile clare la care te poti astepta atunci cand intentionezi sa faci un upgrade de la HDD la SSD? Iata cateva motive pentru care SSD-urile au devenit atat de populare in ultimii ani si de ce merita sa faci trecerea de la HDD-ul clasic la un SSD mai rapid.

Viteza

Cea mai mare nemultumire pe care o pot avea utilizatorii unui laptop este ca acesta e prea lent. Acest lucru este si mai vizibil daca folosesti acelasi laptop de mai multi ani, iar HDD-ul este aproape plin. SSD-urile pot oferi o crestere semnificativa a vitezei de lucru, in mai multe moduri.
Timpul de pornire folosind o unitate SSD este in medie de circa 10 – 13 secunde, comparativ cu 30 – 40 de secunde in cazul unui HDD clasic. Pentru ca SSD-urile folosesc medii de stocare nevolatile care stocheaza date persistente pe memorie flash solid -sate, vitezele de copiere/ scriere a fisierelor sunt, de obicei, mai mari.
Un alt avantaj al vitezei este timpul de deschidere a fisierelor, care este de obicei cu 30% mai rapid pe un SSD in comparatie cu un HDD.

Durata de utilizare

Te poti astepta ca un SSD sa reziste de doua pana la trei ori mai mult decat un HDD standard. In general, SSD-urile rezista mai bine la socuri si la uzura generala pentru ca nu au parti mobile care sa se uzeze si sa se defecteze. Acest lucru le face sa fie o alegere excelenta pentru laptopuri, care sunt dispozitive mobile, pentru ca pot suporta mai usor socurile si impactul obisnuit, comparativ cu hard diskurile.

SSD-urile sunt mai silentioase si mai reci

Sigur ti s-a intamplat sa auzi hard diskul cum proceseaza, dar acest lucru nu se va intampla daca ai un SSD pe laptop. Pentru ca nu are piese in miscare, laptopul nu produce zgomot. De asemenea, disipa mai putina caldura decat un HDD, iar caldura poate avea un impact negativ asupra laptopului. Prin urmare, faptul ca nu se incinge atat de tare ca un HDD, este mai bine pentru un SSD.

Mai putine resurse

Durata de viata a bateriei laptopului va fi mai buna cu un SSD, pentru ca acesta consuma mai putina energie decat HDD-urile mecanice. Prin urmare, cand calatoresti, te vei putea bucura de extra autonomie la baterie daca ai un SSD pe laptop.

Dimensiune mai mica

SSD-urile sunt mai mici decat HDD-urile, ceea ce le face foarte versatile. Se potrivesc chiar si pe laptopuri hibride.

SSD-ul este rezistent la fluctuatiile de tensiune

SSD-urile au un circuit de intrerupere a curentului integrat pentru a face back-up de date in cazul caderilor de tensiune. Asta inseamna ca nu o sa-ti pierzi documentul la care ai lucrat doua ore, daca se intampla sa ramai fara energie pe laptop.

In concluzie, ai toate motivele sa faci upgrade de la HDD-ul clasic de pe laptop la un SSD.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini