Redactia.ro
Home » Știri » De la ce vârstă începe bătrânețea, de fapt. Specialiștii au spus totul despre tinerețe

De la ce vârstă începe bătrânețea, de fapt. Specialiștii au spus totul despre tinerețe

De la ce vârstă simt oamenii că încep să îmbătrânească. Care sunt semnele îmbătrânirii

Îmbătrânirea este adesea asociată cu o serie de evenimente negative, cum ar fi pierderea cheilor mașinii, uitarea unui cuvânt sau pierderea firului gândurilor. Cu toate acestea, cercetările recente arată că multe dintre efectele cunoscute ale îmbătrânirii pot începe să se manifeste cu decenii înainte de perioada tradițională asociată cu vârsta înaintată.

Potrivit unor studii recente, primul prag al declinului cognitiv îl constituie vârsta de 27 de ani, după ce abilitățile mentale ating vârful la 22 de ani. Aceste constatări provin dintr-un studiu efectuat pe un eșantion de 2.000 de bărbați și femei cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, pe parcursul a șapte ani. Participanții, care erau predominant în stare bună de sănătate și cu niveluri educaționale ridicate, au fost supuși la diverse teste cognitive, precum rezolvarea de puzzle-uri vizuale, memorarea de cuvinte și detalii din povești, precum și identificarea de modele în litere și simboluri. Aceste teste sunt frecvent utilizate pentru diagnosticarea tulburărilor cognitive și a declinului mental, inclusiv a demenței.

Ce spun specialiștii

Studiul, condus de cercetători de la Universitatea Virginia și raportat în revista academică Neurobiologia Îmbătrânirii, a relevat că, în nouă din cele 12 teste efectuate, vârsta medie la care s-a înregistrat cea mai bună performanță a fost de 22 de ani. Declinul semnificativ în performanță a început să devină evident începând cu vârsta de 27 de ani, în cazul a trei teste care măsurau raționamentul, viteza de gândire și capacitatea de vizualizare spațială. Memoria a început să scadă în medie la vârsta de 37 de ani, iar în celelalte teste, declinul a fost observat în jurul vârstei de 42 de ani. Profesorul Timothy Salthouse, unul dintre cercetătorii implicați în studiu, a subliniat că aceste rezultate sugerează necesitatea începerii terapiilor menite să prevină sau să inverseze declinul cognitiv asociat cu vârsta mult mai devreme, cu mult înainte ca persoanele să intre în perioada pensionării.

„Concluziile studiului converg spre ideea că unele aspecte ale declinului cognitiv asociate cu vârsta devin evidente la adulții sănătoși și educați în timpul anilor 20 și 30”, a afirmat profesorul Salthouse.

Cu toate acestea, există și vești bune. Raportul menționează că abilitățile bazate pe cunoștințe acumulate, cum ar fi performanța în teste de vocabular sau de cunoștințe generală, continuă să crească cel puțin până la vârsta de 60 de ani.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: